Zlín má nová pravidla pro přijímání městských bytů, lidé musí aktualizovat žádost

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Nová pravidla pro přijímání městských bytů má město Zlín. Každý žadatel tak musí k potvrzení zájmu podat do 31. března novou žádost, řekl serveru Zlin.cz mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Aktualizovaná pravidla vejdou v platnost od dubna příštího roku. „Zavedením nových pravidel při pronajímání městských bytů chce město Zlín zpřesnit podmínky pro nájem městských bytů, současně zavádíme pojem podporované nájemné pro ty občany, kteří se dlouhodobě nacházejí v nevyhovující bytové situaci,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Francová.

Klíčovým faktorem pro posouzení žádosti bude podle ní zařazení žadatele o bydlení do bytové kategorie, která nejvíce vyhovuje jeho potřebám bydlení a zároveň zohledňuje jeho potřebnost.

Dosud byly přidělované byty v kategoriích startovací, pro seniory a osoby se zdravotním postižením a standardní nájemné.

Nově budou byty s podporovaným nájemným, kde budou bezbariérové byty nabízené žadatelům v pořadníku, dále seniorské byty zveřejňované na úřední desce a žadatelé na předních místech pořadníku si budou podávat přihlášky na konkrétní byty, potom budou byty sociální, u kterých bude při rozhodování o nájmu cílem najít pro byt nejvhodnějšího nájemce.

Další kategorií budou dostupné byty, které budou volně zveřejňované na úřední desce a žadatelé na předních místech pořadníku si budou podávat přihlášky na konkrétní byty. Další možností jsou byty nadstandardní, které budou obsazované na základě výběrového řízení, přičemž bude stanovená minimální výše nájemného a byt se pronajme tomu, kdo nabídne nejvyšší cenu. „Aktualizace žádostí se týká všech žadatelů a žadatelek o městský byt ve Zlíně včetně seniorů a žadatelů o startovací byt, to znamená všech občanů, kteří mají podanou žádost o nájem městských bytů ve Zlíně,“ upozornila vedoucí odboru majetkové správy Eva Husáková.

Podle ní je třeba, aby se dostavili na detašované pracoviště Magistrátu města Zlína v ulici Zarámí, na oddělení bytové, kde s nimi pracovnice bytového oddělení proberou jejich současnou bytovou situaci. „Pokud bytová nouze žadatele a žadatelky trvá, doporučíme jim, o kterou kategorii bytu mají požádat,“ dodala Husáková.

Nové žádosti o nájem v městských bytech je třeba vyplnit nejpozději v termínu do 31. března příštího roku. Kontaktní místo je Magistrát města Zlína, detašované pracoviště Zarámí 4421, kancelář 103 a 105. Úřední hodiny jsou pondělí a středa od 8:00 do 17:00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x