Zlín o víkendu přivítá atletickou elitu. Závodit se bude také o olympiádu

Na atletickém mistrovství České a Slovenské republiky se ve Zlíně představí i Barbora Špotáková. Foto: facebook Barbory Špotákové
ZLÍN – Domácí atletický vrchol sezony je tady. Česká elita se o víkendu představí ve Zlíně, který hostí mistrovství České republiky mužů a žen. Nebude se však bojovat jen o mistrovské tituly, ale i o účast na olympijských hrách v Tokiu. Mládež se pak bude pokoušet o splnění nominačních kritérií pro mistrovství Evropy do 22 let či mistrovství světa i Evropy juniorů.

Tradičními vrcholy mistrovství České republiky bývají každoročně oštěpařské soutěže. V té ženské se představí světová rekordmanka, dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Barbora Špotáková, která bude usilovat již o svůj čtrnáctý titul. Obhájkyní zlata z loňského roku je však Nikola Ogrodníková. Svěřenkyně Jana Železného se s výkonem 65.13 vyhřívá na páté příčce letošních průběžných světových tabulek. Obě závodnice by neměly chybět na olympijských hrách.

Závod oštěpařů nabídne duel mezi Jakubem Vadlejchem a Vítězslavem Veselým.

V koulařském kruhu by neměl chybět halový mistr Evropy Tomáš Staněk. Český rekordman se postupně směrem k olympijským hrám dostává do formy, a tak věří v další výrazné vylepšení svého sezónního maxima, které má momentálně hodnotu 21 metrů. Ve Zlíně bude usilovat o svůj pátý titul a v hledáčku má jistě i vlastní rekord šampionátu.

Na patnáctistovce momentálně figurují v kvótě 45 závodnic pro Tokio tři české běžkyně a všechny budou na startu i ve Zlíně. Žádná z nich však nemá ještě úplnou jistotu olympijské účasti, takže se můžeme těšit na rychlý závod.

O hodně půjde na mužské patnáctce také Filipu Sasínkovi. V Road to Tokio je na poslední 45. postupové příčce a potřebuje tak zvítězit v kvalitním čase. Loni vylepšil při svém triumfu rekord šampionátu na 3:36.72 a něco podobného by potřeboval zopakovat i ve Zlíně. Rozhodně však nemá jistotu vítězství. Jeho hlavní soupeři se totiž nacházejí v životní formě, ať už je řeč o dvojnásobném mistrovi na této trati Janu Frišovi nebo mílařské kometě letošní sezóny Adamu Dvořáčkovi, jenž o uplynulém víkendu šokoval druhým místem na mistrovství Evropy družstev v Kluži. Oba borci již srazili svá osobní maxima pod 3:40.

Reálnou šanci na individuální start v Tokiu živí Pavel Maslák. Držitelem letošního nejlepšího českého výkonu 46.47 je zkušený Jan Tesař. Nechybí ani finišman obou zmiňovaných úspěšných štafet Patrik Šorm a další člen stříbrné sestavy z Toruni Michal Desenský. Titul bude obhajovat Matěj Krsek, jenž byl v sezónách 2019 a 2020 autorem nejlepších českých výkonů roku a loni se zlepšil už na rovných 46 vteřin.

O hodně půjde také Vítu Müllerovi na čtvrtce překážek. Ten je totiž na poslední postupové pozici pro Tokio, a tak potřebuje běžet hluboko pod 50 vteřin. Podobně je na tom také tyčkařka Romana Maláčová, která je 31. z 32. Té by měla k co nejlepšímu výkonu pomoci konkurentka Amálie Švábíková. Rozdíl jejich sezónních výkonů je jediný centimetr. Jejich vyrovnanost pak potvrzuje i fakt, že loni se o mistrovský titul dělily. Do Tokia se chce podívat také dálkař Radek Juška. Ten má letos stabilní osmimetrovou formu. Nejdále dolétl na 811 a ve Zlíně by potřeboval, aby mu to ulétlo na 822. Přesně to je totiž hodnota ostrého limitu pro start na OH. V silách šestinásobného šampiona to jistě je. Vždyť jeho národní rekord je ještě o dalších devět centimetrů dále.

O návratu na olympijský svátek sní také překážkář Petr Svoboda. Někdejší halový mistr Evropy nás už na dvou olympiádách reprezentoval a nyní by si rád připsal třetí účast. Naopak svůj start v Tokiu, respektive Sapporu, má už jistý maratonkyně Tereza Hrochová, která si ve Zlíně otestuje svou rychlost na tratích 5000 metrů a 3000 metrů překážek. O třináctý tyčkařský titul bude bojovat Jan Kudlička a parádní budou jistě i krátké mužské sprinty, ať už se jedná na stovce o souboj spoludržitelů národního rekordu Zdeňka Stromšíka a Jana Veleby s mladými vyzyvateli Dominikem Záleským a Štěpánem Hamplem nebo dvoustovkařské klání mezi druhým nejrychlejším Čechem na této distanci Janem Jirkou a obhájcem titulu se skvělým osobákem 20.63 Jiřím Polákem či Tomášem Němejcem. Do hry o cenné kovy se pokusí promluvit také čerstvý juniorský národní rekordman Eduard Kubelík. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x