Zlínská Galerie Václava Chada představí díla od více než stovky autorů

Ilustrační foto (Foto: Zámek Zlín)
ZLÍN - Díla více než stovky autorů v (NE)tradiční sestavě budou společně k vidění v Galerii Václava Chada ve Zlínském zámku. Výstavu nazvanou + - Monochrom – Pocta vzájemnosti sestavil grafik Zdeněk Macháček z monochromatických děl u příležitosti svého životního jubilea, serveru Zlin.cz to za galerii sdělila Kateřina Martykánová.

Výstava potrvá až do 29. listopadu. Komentovaná prohlídka se uskuteční 28. listopadu v rámci Zlín Design Marketu.

Výstava je pojatá jako osobní projekt, pocta autorům, kteří tvořili nebo se jen krátce během své práce zabývali monochromií, ať už v obrazech, kresbách, fotografiích či objektech. Zastoupena jsou zde díla významných výtvarných umělců jako Bohuslava Reynka, Adrieny Šimotové, Jiřího Lindovského, umělců Zlínského okruhu, skupiny Tvrdohlaví a dalších.

„Ke každému vystavenému dílu se váže osobní příběh. Příběhy to jsou velmi různé – od krátkých setkání až po mnohaletá přátelství,“ řekl autor výstavy Zdeněk Macháček. „Životní okolnosti a náhody sestavily samy tuto různorodou instalaci. Cítím jako velké privilegium, že více než čtyřicet let jsem se mohl a stále se mohu denně setkávat s umělci, že jsem s nimi mohl ,snídat, obědvat i večeřet´. Prostor pro představení díla zde proto mají vedle sebe veřejnosti známí i neznámí, malí i velcí. Mezi nimi i umělci čistého srdce. Jako hlavní vizuální nosič výstavy jsem zvolil grafiku umělce velkého, příkladného, jehož genialita je stále přehlížena – Vojtěcha Preissiga,“ dodal Macháček.

Díla v (NE)tradiční sestavě i jejich vzájemná interakce přinesou při prohlídce výstavy novou možnost zamyšlení se nad díly i osobními vztahy autorů z více než 40 let budované (NE)sbírky Zdeňka Macháčka. Výběr prací je pak ovlivněn místem, kde Macháček dlouhodobě žije – páteří výstavy jsou umělci ze zlínského regionu (Zlínský okruh).

Výstava je v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku otevřena od 24. září do 29. listopadu, vždy od pondělí do pátku mezi 10. a 17. hodinou. V jiných termínech lze výstavu zhlédnout pouze po individuální domluvě na e-mailu galerie@zlinskyzamek.cz.

Výstava je realizována za finanční podpory Kulturního fondu Statutárního města Zlína a Ministerstva kultury České republiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x