Zlínská nemocnice přebírá covidové pacienty z přetížených krajů

Foto: KNTB
ZLÍN - V posledních čtyřech týdnech se počty covid pozitivních pacientů hospitalizovaných v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně drží zhruba na polovičních číslech ve srovnání s vrcholy pandemie, kterými zdravotnické zařízení procházelo v listopadu a v lednu. Aktuálně zdravotníci na čtyřech covidových stanicích se standardními lůžky pečují o 77 pacientů, na vyčleněných intenzivních lůžkách pak o dalších 16 pacientů ve vážném stavu, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Zlínská nemocnice se vedle péče o vlastní pacienty snaží pomáhat zdravotnickým zařízením v kraji i ve vzdálenějších regionech, které jsou aktuálně pandemií postiženy nejvíce. Sama podobnou situaci zažívala právě na podzim a na začátku letošního roku.

„Překlady pacientů z ostatních nemocnic v kraji do zlínské nemocnice probíhají každý týden, v rámci mezikrajské pomoci jsme v posledních čtrnácti dnech přijali na intenzivní lůžka tři pacienty ve vážném stavu a na umělé plicní ventilaci. Naposledy to byl v pátek odpoledne pětasedmdesátiletý muž, který k nám byl přepraven leteckou záchranou službou z Teplic v přetíženém Ústeckém kraji,“ uvedl Tomáše Gabrhelík, krajský koordinátor intenzivní péče a primář Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ARIM) Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. V minulém týdnu byli na lůžka ARIM přijati dva pacienti na umělé plicní ventilaci z Královéhradeckého kraje z nemocnic v Trutnově a Rychnově nad Kněžnou. „Sami jsme v listopadu a lednu potřebovali pomoc z jiných krajů, jsme tedy rádi, že ji můžeme alespoň tímto způsobem vracet,“ doplnil Tomáš Gabrhelík s tím, že jednoho pacienta z Ústeckého kraje přijímala v tomto týdnu i nemocnice ve Vsetíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x