Zlínská univerzita vydala novou knihu o Tomáši Baťovi

Foto: UTB
ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně vydala novou knihu o Tomáši Baťovi. Čtenáři se dozvědí dosud nezveřejněné informace a materiály, řekla serveru Zlin.cz mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Knihu připravil tým historiků a odborníků na baťovskou problematiku z Informačního centra Baťa při Knihovně Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. „Kniha Baťa na všech kontinentech shrnuje sto let působení této společnosti napříč světem od jejího založení v roce 1894, a vůbec poprvé tak předkládá ucelený příběh firemního počínání v takto dlouhém časovém úseku,“ představil knižní novinku jeden z autorů Zdeněk Pokluda.

Kniha seznámí čtenáře se začátky obuvnické firmy a provede téměř 150 zeměmi světa, ve kterých se Baťa prosadil. „Tým univerzitních historiků si zakládá na ověřených a podložených faktech. Proto se pátrání po spolehlivých pramenech rozšířilo ze Zlínska až za hranice České republiky,“ uvedla Svěráková.

Podle badatelé zlínské univerzity navštívili v pěti letech tři kontinenty. Hledali v archivech v Holandsku, Francii, Švýcarsku, Chorvatsku, ale také v Kanadě nebo Indii. „Museli jsme projít obrovské množství materiálů. Občas jsme hledali doslova jehlu v kupce sena,“ popsal Milan Balaban z univerzitní knihovny. „Největší zážitky mám z Indie. Baťova továrna je v Batanagaru, což je 20 kilometrů od Kalkaty, kde jsem byl ubytován. Každý den jsem těch dvacet kilometrů jezdil dvě a půl hodiny tam a zase zpátky. Samotný tovární archiv má přes 5000 metrů dokumentů, na kterých by se dalo pracovat roky. Já jsem na to měl ani ne měsíc,“ řekl Balaban.

Setkal se také s Baťovou rodinou. „Jednoho dne jsem se musel do Batanagaru přesunout velmi rychle, dorazil tam totiž vnuk zakladatele firmy, Tomas G. Bata, který mě chtěl vidět. A protože Indové velmi ctí Baťovu rodinu a přání berou jako příkaz, poslali pro mě řidiče. Nepřejte si vědět, jak se mnou jel po tamních cestách, kde jsou samé rikši, trhy a davy lidí. Byl to opravdu zážitek,“ usmál se Balaban.

Zajímavé zkušenosti nasbíral i v archivech ve Francii. „Regionální archiv v St. Avoldu leží uprostřed ničeho v hezky upravených prostorách bývalé pily. Nejbližší ubytování bylo na 10 kilometrů daleko a poslední zastávka autobusu byla zhruba tři kilometry od archivu. Tak jsem chodil pěšky po cestě bez chodníku. Občas jsem musel skočit do příkopu, abych se vyhnul autům. V archivu jsem byl jenom já a několik pracovníků, kteří mi nosili kávu a koláče, velmi si totiž vážili, že na tak odlehlé místo vůbec někdo přijel,“ přiblížil Balaban.

Výsledky byly podle Svěrákové často překvapivé, protože badatelé získali z archivů spoustu dosud neznámých fotografií. Kniha je doplněná o velké množství map a tabulek. „Čtenáři nabízíme nově zjištěná a přesnější fakta. Čerpali jsme z odborné literatury i dobového tisku, zejména závodních novin. Vydatnou pomoc při získávání cenných pramenů nám poskytla i Rosemarie Blyth Baťa, vnučka Tomáše Bati,“ upřesňuje za autorský kolektiv Jan Herman.

Titul zaujme na první pohled i dotek, vzhledově se nese v duchu minimalismu a funkcionalismu a přímo odkazuje na baťovské myšlenky. Lehkost grafického zpracování a netypická vazba propůjčují knize další rozměr. „Cílem bylo vytvořit publikaci, kde vizuální složka doplňuje a zároveň podtrhuje tu obsahovou. To se nám podařilo ztvárnit zejména na deskách knihy, které zdobí barevná reliéfní ražba,“ dodal grafik Dušan Wolf.

S knihou čtenáři procestují celý Baťův svět. Stojí 399 korun a lze ji zakoupit v Knihovně Univerzity Tomáše Bati, na webu nakladatelství nebo v partnerských knihkupectvích. „Informační centrum Baťa, které ji připravilo, je součástí Knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně od roku 2008. Jeho cílem je přiblížit veřejnosti osobnost Tomáše Bati a všechny aspekty působení firmy Baťa ve Zlíně, v Československu a ve světě od roku 1894 až do současnosti,“ popisuje činnost centra mluvčí univerzity Petra Svěráková. Zároveň se snaží získávat veškerou českou i světovou literaturu týkající se baťovské problematiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x