Nejlepší rok v historii! Branami zlínské zoo loni prošlo téměř 800 000 návštěvníků

Do zlínské zoo o pololetních prázdninách za korunu. Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Rok 2022 se do sedmdesátileté historie zlínské zoo zapíše zlatým písmem. Jejími branami loni prošlo 798 514 návštěvníků, zahrada tak o 115 000 osob překonala návštěvní rekord z roku 2019.

Dařilo se i po chovatelské stránce, za uplynulých 365 dnů se v Zoo Zlín narodilo 65 savců a vylíhlo 201 ptáků a 54 plazů a obojživelníků. K největším chovatelským úspěchům patřily odchovy vyder obrovských, kotingy tříbarvé nebo marabu menšího.

Rok 2022 je pro mne a moje kolegy rokem splněných snů. Návštěvnost zoologické zahrady se zastavila těsně pod hranicí 800 000 osob, to je něco naprosto fantastického. Když jsme v polovině října poprvé v historii přivítali 700 000 návštěvníka, považovali jsme to za obrovský úspěch. Finální roční návštěvnost nám však doslova vyrazila dech,“ zhodnotil uplynulý rok ředitel zoo Roman Horský.

Jak dále uvedl, mimořádné úspěchy přineslo i chovatelství. „Jako jediní na světě jsme odchovali marabu menšího, vzácného čápa z jihovýchodní Asie. K světově významným odchovům patří tři mláďata jihoamerického pěvce kotingy tříbarvé. Poprvé v historii zoo jsme rozmnožili pelikány australské, damany skalní nebo největší tury na světě gaury indické. Opakovaně se nám podařilo odchovat vydry obrovské a gibony stříbrné,“ doplnil ředitel Horský.

V rámci expozičního rozvoje zlínská zoo v roce 2022 otevřela Jaguar Trek, největší expozici pro jaguáry v Evropě, a také první etapu vzdělávacího a chovného centra pro supy. Podařilo se dokončit I. etapu projektu Karibuni, na podzim zahrada přestěhovala trojici slonic a slůně do nového chovného zařízení. To patří mezi tři největší zařízení svého druhu na světě.

Pro rok 2023 zlínská zoo připravuje řadu překvapení a novinek. „O prázdninách otevřeme rozlehlou voliéru supů a afrických ptáků, která vzniká v rámci výstavby druhé etapy vzdělávacího a chovného centra pro supy. Pro návštěvníky zde nabídneme i zajímavá představení. V plném proudu je oprava asijské voliéry a expozice medvědů pyskatých, hotovo bude v létě. Dokončíme projektovou dokumentaci II. etapy Karibuni, ve spolupráci s městem Zlínem a Zlínským krajem se budeme snažit zajistit i finanční prostředky pro její postupnou realizaci,“ přiblížil nejbližší plány Roman Horský.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x