Zlínská zoo pomáhá se záchranou jednoho z nejohroženějších ptačích druhů planety

Foto: Royal Society for Protection of Nature, Bhútán
ZLÍN – Už od roku 2017 pomáhá zlínská zoo zachraňovat kriticky ohrožené volavky císařské, které jsou na pokraji vyhubení. Podle posledních pozorování na světě žije už jen posledních 60 jedinců, kteří se vyskytují v Bhútánu, Indii, Číně a Myanmaru. Prostřednictvím sbírky 4Nature zoo přispěla na záchranu druhé největší volavky na světě částkou 260 tisíc korun.

Už v roce 2017 navázala Zoo Zlín spolupráci s bhútánskou ochranářskou organizací Royal Society for Protection of Nature (RSPN), jejímž vlajkovým projektem je záchrana volavek císařských. „Nejprve jsme pomohli se zaškolováním zaměstnanců RSPN pro práci v nově připravovaném záchranném centru,“ přiblížil začátek projektu ředitel zoo Roman Horský. V roce 2018 tak ve zlínské zoo absolvoval měsíční stáž výzkumný pracovník Tshewang Lhendup, jenž své chovatelské dovednosti zlepšoval také v pražské zoo, která rovněž záchranu volavek podporuje.

V říjnu 2020 RSPN v oblasti Tsirang ve střední částí Bhútánu dokončila výstavbu rozlehlého záchranného centra pro volavky císařské. Půdu poskytla Královská vláda Bhútánu, zatímco realizace voliér, laboratoří, kanceláří, přístupových cest a oplocení byly hrazeny ze sponzorských fondů. Na potřebné chovatelské vybavení přispěla díky sbírce 4Nature také Zoo Zlín. „Více jak čtvrt milionu korun, které jsme bhútánským kolegům zaslali, pomohlo se zajištěním inkubátorů, vyhřívacích a UV lamp, prosvětlovačů vajec, vlhkoměrů a teploměrů, digitální a pružinových vah, výbavou laboratoří nebo s potřebnými medikamenty,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský s tím, že se toto špičkové centrum zaměří nejen na ochranářské aktivity, ale také na vytvoření záložní populace v lidské péči.

Ve sbírce 4Nature zlínská zoo i nadále pokračuje. Princip získávání financí spočívá v prodeji vstupného a ročních karet 4Nature, které obsahují i ochranářský příspěvek. Takto získaná částka může být použita pouze pro účel sbírky, tj. na ochranu zvířat ve volné přírodě nebo na jejich repatriaci.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x