Zlínská zoo pracuje na návratu sýčků do volné přírody

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN, NAPAJEDLA – Podle České společnosti ornitologické patří sýček obecný mezi nejohroženější druhy ptáků v České republice. Odborníci odhadují, že na našem území žije méně než 100 párů. S tím chce pomoci zlínská zoo, která už několik let vypouští tyto malé sovičky do volné přírody.

Je skoro až k neuvěření, že na začátku minulého století byl sýček nejběžnější sovou v České republice. Teď ale z tisíců párů zbyla sotva stovka a Česká společnost ornitologická označila sýčka obecného za jeden z neohroženějších druhů ptáků na území České republiky.

Proč jejich počet tak rychle klesnul? Na vině jsou hlavně dlouhodobé změny v kulturní krajině. Této malé sově vyhovuje pestrá skladba krajiny – pastviny, kosené louky a menší políčka, kde najde drobnou kořist. Takových míst ale ubývá. Zároveň je nouze i o hnízdní příležitosti, protože sýčky ohrožují kočky a kuny, neprospívá jim ani intenzivní silniční doprava.

Dá se tedy o návrat těchto malých sov bojovat? Zlínská zoo doufá, že ano a už několik let společně s ornitology a vysokoškolskými studenty vypouští sýčky v areálu napajedelského hřebčína. Přesněji od roku 2015.

„Téměř všichni vypuštění ptáci byli označeni vysílačkou, díky které je i po vypuštění můžeme sledovat a získávat aktuální informace o tom, jak se jim daří. V roce 2022 se naši kolegové aktivně podíleli také na vypracováním metodiky repatriace sýčků,“ uvedla Zoo Zlín-Lešná na svých webových stránkách. Repatriace, tedy návrat druhu do místa původního výskytu, se stane taky jedním z nástrojů záchranného programu, který připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

V minulém roce se ale objevila nemilá překážka – v napajedelském hřebčíně se přestali chovat koně. To vedlo k přerůstání vegetace na pastvinách a sýčci tak rychle začali ztrácet svou potravu ve vysoké trávě.

„Navzdory této vzniklé překážce, nás sýčci příjemně překvapili a poprvé obsadili dvě námi instalované hnízdní budky. V každém z párů byl jeden ze sýčků vypuštěných našimi pracovníky, jejich partneři byli z divoké populace. Oba páry snesly vejce, ale pouze v jedné budce se vylíhlo mládě. V rámci napajedelského hřebčína se jedná o jedno z prvních doložených hnízdění,“ pochlubila se zlínská zoo.

Na podzim loňského roku se podařilo označit další čtyři sýčky vysílačkami a vypustit je v okolí hřebčína. „Někteří z vypuštěných ptáků se usadili v blízkosti vypouštěcí klece, většina z nich však byla vytlačena rezidentními ptáky do větší vzdálenosti. Jeden z vypuštěných sýčků byl dokonce zabit původními ptáky. Na základě toho usuzujeme, že kapacita oblasti je již zaplněna, a proto se v příštích letech chceme zaměřit na další vhodné lokality v blízkosti Napajedel,“ plánuje zoo.

Jako jeden z cílů pro letošek si všichni, co se na navrácení sýčků do volné přírody podílejí, dali, že zajistí aspoň částečné sečení trávy na vypouštěcích lokalitách. Sovám tak usnadní lov jejich potravy. Zároveň se bude pokračovat se sledováním pomocí telemetrie a fotopastí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x