Zlínská zoo se raduje z mimořádné události, na svět tu přišla tři vydří mláďata

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - I když stávající uzavření zlínské zoo přináší další finanční ztráty a zahrada velmi postrádá návštěvníky v areálu, po chovatelské stránce bude rok 2020 zřejmě jedním z nejúspěšnějších. Nyní například zoo oznámila, že se zde podařilo odchovat tři mláďata vydry obrovské, která se narodila na konci října. Jde o mimořádný úspěch, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Odchovat vydry obrovské je extrémně náročné, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození. Za uplynulých 12 měsíců se tak ve 22 evropských zoo, které tyto největší vydry mají ve své kolekci, podařilo odchovat pouze 16 mláďat. V České republice je chová jen Zoo Zlín.

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata svědomitě pečuje. Malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí přistupují pouze při krmení, aby vydří rodinku co nejméně rušili. Podle jejich pozorování jsou mláďata vitální, ve skvělé kondici a viditelně přibírají. V tomto náročném období je to pro nás opravdu mimořádná a radostná událost,“ zdůraznil ředitel zoo Roman Horský.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. „Tenkrát jsme z německé Zoo Hagenbeck získali dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od Evropského záchranného programu pro vydry dostali důvěru a získali tato výjimečná zvířata. Trvalo však dalších sedm let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ podotkl ředitel Roman Horský. První setkání vydřího páru se uskutečnilo v lednu letošního roku. Obě zvířata pak společně obývala expozici v tropické hale Yucatan. V současné době je celá vydří rodina v expozici v chovatelském zázemí.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Přes zdánlivě neohrabaný vzhled zdatně běhají i na velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x