Zlínská zoo spolu s dalšími žádá vládu o finanční pomoc na svůj provoz

Ilustrační foto (Foto: Archiv ZOO Zlín)
ZLÍN - Zlínská zoo se spolu s dalšími rozhodla požádat vládu o finanční pomoc na svůj provoz. Ztráty jsou podle ředitelů českých unijních zahrad obrovské, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

České unijní zoologické zahrady jsou organizace krajů a měst. Jejich finanční soběstačnost, na rozdíl od řady kulturních zařízení, dosahuje v některých případech až osmdesát procent.

„Finanční ztráty způsobené propadem vlastních příjmů byly vloni skutečně obrovské. Naproti tomu výdaje jsme příliš snižovat nemohli, musíme platit za krmivo, energie, mzdy. Máme sice své zřizovatele, ale i ti zápasí se snížením příjmů, jejich možnosti nejsou neomezené. Situace došla tak daleko, že řada zřizovatelů musela letos přistoupit ke snížení příspěvku na provoz zřizované zoo. Zoologické zahrady se tak pomalu ocitají na prahu provozní a ekonomické krize,“ vysvětlují ředitelé českých unijních zoo.

Pro obnovení a zachování všech svých funkcí proto zoologické zahrady potřebují finanční pomoc od státu. „Tím, že plně respektujeme všechna vládní opatření, pomáháme státu, stejně jako řada dalších resortů, zvládnout pandemii covidu. Stát během jednotlivých vln pandemie dokázal pomoc divadlům, sportovištím a dalším volnočasovým aktivitám, podpořil také cestovní ruch. Žádost zoologických zahrad o finanční pomoc v nouzi však nebyla nikdy vyslyšena,“ uvedli ředitelé. V dubnu loňského roku přitom poslali ředitelé společný otevřený dopis vládě a v říjnu pak osobní dopis Unie zoologických zahrad jednotlivým gesčním ministrům s nabídkou zahájení debaty nad zhoršující se finanční situací zoologických zahrad. Bohužel bez reakce.

Zoologické zahrady do roku 2021 vstupují v daleko horší ekonomické kondici, než tomu bylo vloni. „Díky loňským výrazným škrtům jsme zabrzdili rozvoj areálů, omezili opravy, vyčerpali rezervy na zvládnutí složité situace. Abychom mohli dále naplňovat naše poslání a zajistit odpovídající podmínky pro chovaná zvířata, budeme znovu žádat stát o finanční pomoc, které se jiným dostalo. Věříme, že uspějeme. Doufáme také, že v blízké době bude možné otevřít venkovní areály zahrad, byť s případným omezením počtu návštěvníků,“ zdůraznili ředitelé českých unijních zoo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x