Zlínské Jižňáky obsadila divoká prasata. Město varuje: nekrmte je!

Foto: Město Zlín
ZLÍN - V parku na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy se objevila divoká prasata. Město vyzývá společně s tamní policií obyvatele, aby se vyvarovali jakéhokoliv kontaktu s těmito zvířaty a nedávali jim žádnou potravu. Divoká prasata představují potenciální nebezpečí pro veřejnost.

Výskyt divokých prasat byl hlášen poprvé ve středu 14. června obyvateli sídliště. „Divoká prasata jsou přirozenou součástí přírody, ale ve městském prostředí mohou představovat riziko pro bezpečnost obyvatel,“ uvedl ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček a dodal, že strážníci přijímají hlášení o výskytu divočáků v Centrálním parku prakticky denně.

Zvířata mohou být agresivní a reagovat nepředvídatelně, zejména pokud jsou vyrušena nebo cítí ohrožení. Strážníci proto žádají veřejnost, aby si jich nevšímali a nezdržovali se v jejich blízkosti. „Některá zvířata jsou velká a mají potenciál přímého ohrožení,“ upozornil ředitel Kladníček.

Divoká prasata se stahují k lidským obydlím za potravou. „V záhonech vyhledávají cibuloviny, v travnatých plochách vyrývají žížaly, hraboše a jakoukoli živočišnou potravu. A protože je jich v lesním porostu Vršava mnoho, tak si hledají nová teritoria,“ sdělil Ladislav Hráček z Odboru městské zeleně SMZ. Pokousání přitom nehrozí jen lidem, ale také volně pobíhajícím psům.

Řešení problému je pouze v odchytu zvířat, který má v kompetenci státní podnik Lesy České republiky, uživatel honitby Vršava.

Zdroj: město Zlín

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x