Zlínské ztráty a nálezy zaevidovaly loni 600 ztracených věcí

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Klíče, mobilní telefony, peněženky a brýle. Takové věci nejčastěji zaplňují zlínské oddělení ztrát a nálezů. To je součástí Městského informačního a turistického střediska, které nalezené věci v rámci otevírací doby přijímá a následně vydává jejich majitelům, serveru Zlin.cz to řekla za zlínskou radnici Irena Orságová.

„Vloni jsme zaevidovali přes 600 ztracených věcí. S nalezenými věcmi k nám přicházejí zejména občané, ale část nálezů přebíráme od policie, dopravního podniku, ubytovacích zařízení, úschovny zavazadel ČD a dalších nálezců,“ uvedla vedoucí informačního střediska Pavla Julinová.

Prostory vymezené pro skladování ztracených věcí plní kromě drobností i objemnější věci. Většinou se jedná o jízdní kola. Výčet nálezů je ale mnohem pestřejší.

„Věci, které se k nám dostanou, jsou různého charakteru. Kromě často zapomínaných batohů a deštníků jsme už přijali i finanční hotovost, motorovou pilu, rybářský prut, skateboard nebo třeba harmoniku. O tu se stále nikdo nepřihlásil. Spousta věcí se ke svým majitelům nedostane, protože se o ně nikdo nepřihlásí. Téměř vždy se najdou majitelé peněženek a samozřejmě dokladů, kde je jméno majitele, kterého se snažíme kontaktovat,“ upřesnila pracovnice informačního střediska Zuzana Vičíková.

Ne všechny nálezy ale pracovníci přijmou. Do ztrát a nálezů se například nedostanou věci, které rychle podléhají zkáze, jako jsou potraviny nebo krmiva, věci silně znečištěné či viditelně poškozené a nefunkční.

Podle zákona, který problematiku ztrát a nálezů řeší, má město povinnost nalezené věci uložit a zabezpečit po dobu tří let. Občané mají možnost své ztracené věci dohledat stránkách města. Pokud se o ně nikdo nepřihlásí, nález přechází do vlastnictví města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x