Zlínský badminton může slavit: postup do třetí ligy realitou

Foto: badminton.zlin.cz, Petr Pšenica
ZLÍN - Že by zlínský sport jako takový poslední dobou v nejsledovanějších odvětvích zrovna slynul úspěchy, se říci prostě nedá. O to více těší třeba postup zlínského smíšeného týmu badmintonistů do třetí ligy Jihomoravské oblasti. Stalo se před pár dny a potěšilo jistě i předsedu a aktivního hráče Badmintonu Zlín Martina Zahradnického.

Nejdříve k avizovanému úspěchu. Postup do třetí nejvyšší soutěže musel potěšit…

No jistě. Vždyť v minulé sezóně hrál Zlín ještě nejnižší soutěž v Jihomoravské oblasti. Tedy VI. ligu. Tu jsme vyhráli, ale zároveň nám Kunovice nabídly IV. ligu. To jsme brali a ještě více bereme, že se nám teď podařilo vyhrát jak základní část a pak i play-off.

Jak husté je to podhoubí aktivních hráčů a zájemců o hru zvanou badminton u nás ve Zlínském kraji?

Hraje tu zhruba deset oddílů, největší tradici mají v Chropyni, nejvýše si ale momentálně stojí Kunovice. Největším talentem mezi jednotlivci je teď Dominik Kopřiva z Valašského Meziříčí, který aktuálně reprezentuje republiku na slavném turnaji družstev mužů Thomas Cup v Číně.

Jak to vypadá se zájmem dětí o tento zajímavý sport?

Ten zájem tady ve Zlíně roste a to je fajn. Mládež trénují naši trenéři v tělocvičně základní školy v Želechovicích, ve Zlíně trénuje náš sport také volnočasový klub Astra, hrajeme občas i na Vršavě v tenisové hale. Naší základnou pro výkonnostní sport je delší čas hala na Růmech. Pro rozvoj badmintonu bude důležitá další spolupráce s městem.

Badminton býval brán jako ryze rekreační sport někde u chaty, tak pár čísel, která dovysvětlí, jak se věci mají…

Tak třeba o rychlosti míčků, nikoliv košíčků, jak se často říká. Nedávno byl stanoven nový rekord v jeho rychlosti po smeči. Pozor, neklame vás zrak. Je to 565 kilometrů v hodině!!! Jinak pro rekreační hráče stačí míček plastový, na závodní úrovni už se hraje výhradně péřovými. Síť je ve výšce 152 centimetrů, rakety mají tenčí vlákno a tvoří mřížkovou strukturu. Zpravidla, ale ne vždy, se hraje na dva vítězné sety do 21 bodů.

Velkou výzvou i pro český badminton jsou asi pařížské Olympijské hry a badminton do velké rodiny sportů už delší čas patří. Jedou Češi?

Parádně se povedlo kvalifikovat hned čtyřem našim badmintonistům a to je pro český badminton historický úspěch. V singlové soutěži nás budou reprezentovat Jan Louda a Tereza Švábíková, v deblu pak Adam Mendrek s Ondřejem Králem.

Krásný a na fyzičku i hlavu velmi náročný sport, má jednoho úsměvného nepřítele. Tím je komolení názvu badminton. Taky se s tím setkáváte?

No jistě, v běžné mluvě známe bembinton, širší škála pak v podobě psané. Takže jsme badminton, nejsme však badgminton, bandminton, bedminkton, natož abychom byli bagminton nebo benbinton (úsměv).

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x