Zlínský kraj odkoupí budovu 22

Budova 22 ve Zlíně změní majitele. Foto: Jiří Balát
ZLÍN – V budově 22 už Zlínský kraj nebude muset platit nájemné. Krajští zastupitelé totiž schválili její odkoupení. Zaplatí za ni 144 milionů korun.

Koupi budovy 22 na ulici Jana Antonína Bati ve Zlíně od společnosti Stass do vlastnictví Zlínského kraje schválili krajští zastupitelé. Nemovitost sousedí s budovou 21, která je sídlem krajského úřadu. Vzhledem k tomu, že prostory v budově 21 jsou pro chod úřadu nedostatečné, využívá Zlínský kraj a jeho organizace již 15 let také prostory v budově 22, a to z více než dvou třetin.

V tříetážovém objektu postaveném v roce 1923 v současné době sídlí archiv, kanceláře úřadu, krajská Centrála cestovního ruchu, Energetická agentura Zlínského kraje či Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje. V budoucnu by se sem navíc mohla přestěhovat také další krajská organizace, a sice Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje.

Za tyto prostory kraj doposud každoročně platil nájemné ve výši cca 7,7 milionu korun. Proto je koupě budovy 22 pro kraj jednoznačně dobrou investicí a výhodným zhodnocením financí s jejich garantovanou návratností. Peníze, které teď dáváme za nájem, nám už nebudou odcházet z krajského rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana David Vychytil, který je zodpovědný právě za krajské investice a majetek.

Kupní cenu se nám po sérii náročných jednání s dosavadním vlastníkem podařilo snížit až na 144 milionů korun,“ doplnil David Vychytil s tím, že kraj na nákup použije peníze z přebytku hospodaření loňského roku. Jako nový vlastník budovy zde navíc kraj bude moci inkasovat nájemné. Celková ekonomická výtěžnost činí 11,7 milionů ročně, což znamená zhodnocení vložených prostředků ve výši 8,14 %.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x