Zlínský kraj představil Plán rozvoje pro roky 2024 a 2025. Počítá s 8 miliardami, které vloží do 187 rozvojových aktivit

foto: město Zlín
ZLÍNSKÝ KRAJ – S celkem 187 rozvojovými aktivitami kraje a jeho organizací počítá Plán rozvoje Zlínského kraje na letošní a následující rok. Téměř 8 miliard korun poputuje například do stavebních projektů nemocnic, do školství nebo podpoří výzkum a vývoj v kraji.

„Smyslem Plánu rozvoje je v daném dvouletém období sledovat naplňování priorit, které máme definovány ve Strategii rozvoje Zlínského kraje 2030. To nám mimo jiné umožňuje kontrolovat vyváženost rozvoje jednotlivých oblastí, které máme jako kraj na starosti, tedy od zdravotnictví a sociálních služeb, přes dopravu, kulturu až po podnikání nebo inovace,“ říká náměstek hejtmana Lubomír Traub, zodpovědný za strategický rozvoj.

Jednotlivé rozvojové aktivity, kterých je v plánu celkem 187, jsou rozdělené do tří pilířů. Prvním je Ekonomika a trh práce. Zaměřuje se na podporu ekonomického rozvoje, podnikatelského prostředí, infrastruktury pro podnikání, výzkumu a vývoje, trhu práce a zahrnuje v sobě i aktivity na podporu cestovního ruchu.

Druhý pilíř tvoří Lidé a kvalita života. V něm se nachází taky největší počet zamýšlených rozvojových aktivit. Jde hlavně o projekty z oblasti zdravotnictví, školství, sociálních věcí a kultury.

Posledním pilířem je Infrastruktura a kvalita prostředí. Nese aktivity v oblasti mobility, energetiky, ICT nebo rozvoje venkova.

Nejvíc peněz, víc než 2 miliardy korun, má kraj v rámci Plánu rozvoje pro roky 2024–2025 vyčleněno na investiční akce ve svých nemocnicích. Příkladem je výstavba nového gynekologicko-porodnického komplexu v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. V plánu je taky přístavba východního křídla budovy A v Kroměřížské nemocnici nebo rekonstrukce budovy č. 11 v nemocnici v Uherském Hradišti. Modernizace se dočká i areál Vsetínské nemocnice.

Pro investiční akce a dotační programy v sociální oblasti má kraj alokováno 914 milionů, ve školství 744 milionů, v kultuře 644 milionů a v dopravě 564 milionů korun.

Hejtmanství pamatuje taky na energetickou bezpečnost a soběstačnost. Proto na zajištění těchto projektů vyčlenilo 1,371 miliardy. Zahrnovat bude například snížení energetické náročnosti budov vlastněných Zlínským krajem včetně instalace fotovoltaických elektráren nebo pořízení elektromobilů pro kraj a jeho organizace.