Zlínský kraj spolu s Univerzitou Tomáše Bati zahájil Regionální podnikatelský kemp pro děti z dětských domovů a sociálně slabých rodin

foto: UTB
ZLÍN – V sobotu 12. listopadu byl slavnostně zahájen Regionálně podnikatelský kemp. Ten je určený pro děti z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin ze Zlínského kraje. Patnáct mladých účastníků se v něm bude po dobu půl roku setkávat s místními úspěšnými manažery a podnikateli.

Patnáct mladých účastníků Regionálního podnikatelského kempu se bude vzdělávat v oblasti finanční gramotnosti. Setkávat se budou s řadou úspěšných podnikatelů a manažerů. Záštitu nad projektem, který realizuje spolek 4SYOU ve spolupráci s Nadací ZET profesora Milana Zeleného, udělili hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a rektor Univerzity Tomáše Bati Vladimír Sedlařík.

„Pomáháme znevýhodněným mladým lidem nastavit si dobrý start do života a přijmout hodnoty, které nemohly získat v rodině. Učíme je podnikavě přemýšlet, vidět kolem sebe příležitosti, mít otevřené oči a najít si svoje místo ve společnosti. Pomáháme jim zformulovat si vlastní sen a věřit, že mohou dokázat, co chtějí, pokud na tom budou pracovat,“ vysvětluje Olga Girstlová, výkonná ředitelka spolku 4SYOU.

Posláním Regionálního podnikatelského kempu je seznámit účastníky s podnikáním a vzájemnými vazbami mezi zaměstnancem podniku, odborníkem ve svém oboru a podnikatelem.

„Myslet podnikavě, umět využít příležitost, vydobýt si své místo ve společnosti a zachovat si pokoru jsou v dnešním rychlém a tvrdě konkurenčním světě nepostradatelné schopnosti. Mít možnost učit se od těch, kteří dokázali prorazit a jsou úspěšní i za hranicemi svého města, kraje či země, je nejlepší cesta. Zlínský kraj je místem, kde působí řada kreativních a šikovných lidí, jež svým příběhem budou skvělou inspirací pro účastníky kempu,“ říká hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Program kempu vychází ze základních principů Soustavy řízení Baťa. Klade tak velký důraz na přijmutí osobní zodpovědnosti za svůj profesní i osobní život. Důležité je také udržení zdravých financí v osobním životě a v podnikání.

„Projekt Regionálního podnikatelského kempu je model pro podporu nejen výuky podnikání, ale i s apelem a jasnou ambicí na zahájení podnikání vlastního. Hlavním přínosem tohoto celorepublikového modelu je nejen samotná podpora rozvoje podnikání v regionu, ale především podpora podnikání mladých lidí z dětských domovů. Lidí, kteří mají často obrovskou vůli něco vlastního vybudovat a taky sílu se v tom kladném slova smyslu poprat s konkurencí, stejně jako se životem, což za podporu zkrátka stojí,“ myslí si David Tuček, děkan Fakulty managementu a ekonomiky UTB.

A jak Regionální podnikatelský kemp vypadá? Účastníci budou pracovat online formou konzultací. Jednou měsíčně se potom sejdou na osobním workshopu, ze kterého si odnesou úkoly pro svou další práci. Výsledkem jejich snažení bude Osobní profesní model. Ten mohou účastníci hned aplikovat do svých životů.

Kemp následně končí závěrečnou prezentací jednotlivých projektů účastníků, která je plánovaná na 8. dubna 2023.

Konzultanty a lektory kempu ovšem nejsou jen zkušení podnikatelé a manažeři. Své zkušenosti budu mladým účastníkům předávat také absolventi Letních podnikatelských kempů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x