Zlínský kraj svítil purpurově, připomenul si tak Světový den předčasně narozených dětí

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍN - V pořadí 10. Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad, si mohou letos připomenout občané České republiky. U této příležitosti se už včera zabarvily významné budovy po celém světě do purpurové barvy, stejnou barvou zářilo také sídlo krajského úřadu ve Zlíně, serveru Zlin.cz to sdělila Adéla Čuříková z tiskového oddělení hejtmanství.

V předvečer světového dne se významné budovy po celém světě barví do purpurové barvy, aby bylo upozorněno na problematiku předčasných porodů. Zároveň jde o vyjádření díků zdravotníkům za péči o předčasně narozená a nemocná miminka.

Ve světě se do purpurového hávu zahalila např. Eiffelova věž, Empire State Building, Opera v Sydney, Niagarské vodopády a mnoho dalších. Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská, barva králů a královen i všech nedonošených dětí.

Zvyšovat povědomí o problematice předčasného porodu se snaží organizace Nedoklubko, která spolupracuje se všemi perinatologickými centry v ČR, je jedním z 65 aktivních členů mezinárodní organizace EFCNI, spolupracuje s Českou neonatologickou společností ČSL JEP a nově se podílí i na odborném výzkumu. Nedoklubko realizuje několik projektů, které významně podporují rodiče předčasně narozených dětí i perinatologická centra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x