Zlínský zámek opět otevírá své výstavy

Foto: Zámek Zlín
ZLÍN - Zlínský zámek znovu otevírá své výstavy. Navštívit se dají i o víkendu, serveru Zlin.cz to za Galerii Václava Chada řekla Kateřina Martykánová.

Dvě výstavy v prostorách zámku ve Zlíně mohou opět přivítat své návštěvníky. V Galerii Václava Chada prezentuje grafik Zdeněk Macháček výběr ze své sbírky monochromatických děl. Díla od 125 autorů uvádí pod názvem +- Monochrom – Pocta vzájemnosti. Ve výstavních sálech Hedvika jsou k vidění obrazy uherskobrodského malíře Michala Poláka. Obě výstavy jsou otevřené denně od 10.00 do 17.00 hodin, včetně víkendů.

Výstava, kterou sestavil zlínský grafik Zdeněk Macháček u příležitosti svých 60. narozenin, je k vidění v prvním poschodí. Autor ji pojal jako svůj osobní projekt – poctu autorům, kteří se zabývali monochromií. Zastoupena jsou zde díla významných výtvarných umělců jako Bohuslava Reynka, Adrieny Šimotové, Jiřího Lindovského, umělců Zlínského okruhu, skupiny Tvrdohlaví a dalších. „Ke každému vystavenému dílu se váže osobní příběh. Příběhy to jsou velmi různé – od krátkých setkání až po mnohaletá přátelství,“ uvedl autor výstavy Zdeněk Macháček. Výběr prací je pak ovlivněn místem, kde Macháček dlouhodobě žije – páteří výstavy jsou umělci ze zlínského regionu (Zlínský okruh). Výstava byla prodloužena až do 10. ledna 2021.

Ve výstavních sálech Hedvika v prvním poschodí se otevírá nová výstava obrazů malíře Michala Poláka. Je věnována krajinám, zejména z oblasti Bílých Karpat, kterým autor podle svých slov propadl: „Krajina je jako cesta k sobě samému – tam všude je i můj ateliér,“ řekl Polák. Výstava potrvá do 31. prosince 2020.

Galerie Václava Chada navíc přináší i tip na zajímavý vánoční dárek pro milovníky umění. V prodeji má publikaci malíře Otakara Hudečka (1924-2007).

Obě expozice jsou otevřené denně od 10.00 do 17.00 hodin. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč za jednu výstavu.

Výstavy byly finančně podpořeny z Kulturního fondu Statutárního města Zlína a Ministerstva kultury České republiky.


×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x