Zlínští radní uvolnili část pozastavených investic

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – Některé z plánovaných investic, které město muselo kvůli chybějícím financím pozastavit, se radní rozhodli realizovat. Štěstí měl například navigační a parkovací systém, okna na zámku nebo hřbitovy, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Plánovaný rozpočet města Zlína na rok 2020 doznal zásadních změn. Z důvodu ekonomického propadu a výrazného snížení daňových příjmů přistoupila Rada města Zlína ke zmrazení či pozastavení soutěžení některých původně plánovaných investic, nákupů či oprav. Týká se to těch akcí, u kterých dosud nebyla uzavřena smlouva o realizaci.

„S ohledem na současnou situaci v daňových příjmech jsme museli bohužel pozastavit řadu připravených investic. V celkovém součtu jde aktuálně o částku 137, 440 milionu korun. Také u větších oprav jsme museli sáhnout na brzdu, rozpočet byl u této položky ponížen o 7,065 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Z rozpočtu roku 2020 tak nebude ihned zahájena původně plánovaná obnova dětských hřišť či úprava parku na Klečůvce. Neuskuteční se rekonstrukce jídelny na Hradské či vybudování streetworkoutového hřiště u dopravního podniku.

Některé projekty však byly na pondělním jednání Rady města Zlína uvolněny a budou i přes nepříznivou finanční situaci pokračovat v původním plánu. „Jedná se například o pokračování v přípravě výstavby biotopu na Jižních Svazích, navigační a parkovací systém, výměnu oken zámku či modernizaci parkovacího systému podzemního parkoviště v KUCu, a také opravy veřejných pohřebišť,“ uvedl Melzer

„Díky nynějším daňovým příjmům města jsme měli možnost uvolnit část pozastavených investic. Učinili jsme tak bez zbytečných odkladů. Snažíme se, aby nerealizovaných investic bylo co nejméně,“ vysvětlil primátor Jiří Korec.

Původně plánovaný rozpočet roku 2020 počítal se sdílenými daňovými příjmy ve výši 1 283 300 tisíc korun. Nynější odhady hovoří o 15 – 20 procentním propadu příjmů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x