Zloději chtěli ze sklepa bytového domu v centru Zlína ukrást kolo. Vyčenichal je policejní pes

ZLÍN – Dva mladí muži ve věku 19 a 22 let nejspíš stráví pár let v chládku. Před několika dny se ze sklepa bytového domu v centru Zlína pokusili odcizit jízdní kolo, v tom jim však díky svému neomylnému instinktu zabránil policejní pes Gen.

Obyvatelka jednoho z bytových domů v centru Zlína přivolala policisty uprostřed noci, protože slyšela rány ze sklepních prostor, a bála se, že jsou uvnitř zloději. Nemýlila se.

Prvosledová hlídka policistů společně s psovodem vyrazili na místo, psovod střežil vstup do domu a policisté prohledávali průchozí sklepy v domě s několika vchody,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Zanedlouho vyběhli ze sklepa dva muži, kteří před psovoda se psem hodili odcizené jízdní kolo, aby jim zabránili v zadržení a získali čas na útěk. Při úprku za sebe odhazovali další předměty jako páčidla nebo rukavice. Když se v chodbách sklepa ztratili znovu, vycvičený policejní pes je neomylně našel.

Oba zloději skončili v policejní cele a vyslechli si obvinění z několika trestných činů, ke kterým se přiznali,“ pokračovala Kozumplíková.

Starší z mužů má na svědomí minimálně 21 krádeží, kradl z prodejen, garáží nebo sklepů. Zajímaly ho parfémy, jízdní kola, nářadí nebo potraviny či alkohol.

V některých případech kradl sám, jindy, jako v posledním případě, s některým ze svých kumpánů. Škoda, kterou způsobil odcizením věcí a poškozením zámků nebo dveří, činí téměř 400 tisíc korun,“ upřesnila policejní mluvčí s tím, že muži hrozí pět let za mřížemi.

Mladší ze zlodějů je v podmínce pro předchozí trestnou činnost, na svědomí má krádež jízdního kola, po které byli oba zadrženi. Za mřížemi může strávit tři roky.

Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na jejich umístění do vazby. Soudce okresního soudu tento návrh neakceptoval a muži jsou po několika dnech strávených v policejní cele opět na svobodě,“ dodala Monika Kozumplíková.