ZŠ UNESCO má nově zrekonstruovanou kuchyň a jídelnu za 38 milionů. Po výuce bude škola prostory pronajímat

Foto: Zlínský kraj
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Plánovaná prázdninová rekonstrukce kuchyně a jídelny ZŠ UNESCO se protáhla na dlouhé měsíce. V tomto týdnu se ale do bývalé Měšťanské besedy vrátil život a děti i učitelé si tak mohou užívat moderní prostory.

V roce 1994 proběhla poslední oprava bývalého sálu uherskohradišťské Měšťanské besedy, který slouží už od padesátých let minulého století jako školní jídelna ZŠ UNESCO. Třicet let provozu se na prostorách i vybavení značně podepsalo. Město tak muselo řešit vlhkost objektu, stavební úpravy, výměnu elektroinstalace, kanalizace, výměny oken a dveří, opravy podlah i stropů, až po zvětšení prostor kuchyně a její technickou modernizaci.

Stavební úpravy se tak protáhly od května až do konce loňského roku. Dnes je ale vše v provozu a znovu slouží žákům, učitelům i personálu kuchyně.

Díky novému vybavení dojde k úsporám energií, protože moderní spotřebiče jsou mnohem úspornější než ty dosavadní, které už dosluhovaly a prakticky ohrožovaly schopnost jídelny vařit potřebné množství obědů,“ informoval starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Modernizovaná kuchyň by měla být schopná uvařit až 1100 obědů denně, současný požadavek školy je asi 900 obědů. Rekonstrukcí se ale podařilo vybudovat prostor, který by mohl sloužit i spolkům a veřejnosti.

Snažili jsme se, aby to nebyla jen pouhá školní jídelna, ale aby tady vznikl multifunkční prostor, něco ve stylu Měšťanské besedy z první republiky. Namontovali jsme sem plátno a ozvučení, takže tento multifunkční sál bude poté, co se žáci najedí, sloužit různým pronájmům – spolkům, přednáškám či školením,“ uvedl ředitel ZŠ UNESCO Jan Vorba s tím, že zájemci o pronájmy mohou kontaktovat přímo vedení školy.

Náklady na modernizaci kuchyně, zázemí a jídelny činily více než 38 milionů korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x