ZUŠka bojuje krásou proti zlu

Žáci hradišťské ZUŠky vyrazili do ulic. Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pokud jste se ve středu nebo ve čtvrtek odpoledne procházeli Uherských Hradištěm, mohlo se vám stát, že vás zastavila skupinka mladých lidí nabízející tajuplnou modrou obálku. Nejednalo se o žádný podvod nebo reklamní akci, to jen studenti uherskohradišťské ZUŠky dělali svět krásnějším.

Základní umělecká škola v Uherském Hradišti své žáky zušlechťuje, vychovává a vede k lásce k umění ve všech jeho formách. Tentokrát se rozhodla šířit krásu ještě dál – za hranice školy, galerií i hudebních sálů – a se svými studenty vyrazila do ulic.

Žáci ZUŠ rozdávají v centru města modré obálky, které obsahují dvě věci. První je autorská fotografie žáka, kterou si sám vyhodnotil jako svou nejlepší fotku v tomto školním roce, který byl kvůli distanční výuce hodně specifický. Druhou věcí, a to je to tajemné, jsou semínka květin,” uvedl učitel výtvarného oboru ZUŠ Uherské Hradiště Marek Malůšek.

V projektu jednoduše nazvaném Krásou proti zlu si studenti pod vedením Marka Malůška stanovili zdánlivě snílkovský cíl – zaplavit celé město barvami a květinami, jejichž semínka rozdávají kolemjdoucím.

Obálka obsahuje semínka cínií. Já osobně mám cínie rád, pochází z mé vlastní zahrádky. Už dávno jsem měl touhu zaplavit svět barvami, krásou, vůní a květinami, protože jsem přesvědčený, že právě v dnešní době je to velmi důležité,” pokračuje Malůšek.

Tímto poetickým gestem chtějí připomenout význam krásy v našich životech a toho, jak může dobrá nálada a radost ovlivnit naše vnímání, myšlení, postoje i rozhodování. Cínie, nenáročná letnička, kterou můžete sázet od března do června, je zároveň první květinou, která vykvetla na Mezinárodní vesmírné stanici. V roce 2015 ji vypěstoval kosmonaut Scott Kelly.

Ten projekt jsme řešili napříč celým oborem – od mladších žáků až po starší středoškoláky. Obsah sdělení jsme samozřejmě probírali, protože je důležité, aby děti rozuměly tomu, co dělají. Je to trošku angažovaná věc, snoubí se v ní umění s tím, že chceme lidi aktivovat, vybídnout k přemýšlení a k tomu, aby květiny zasadili, dodal Marek Malůšek.

Obálky studenti rozdávali v průběhu výuky ve středu a ve čtvrtek, další semínka rozdali také minulý týden. Reakce lidí byly veskrze pozitivní, místy se ale objevovala i mírná nedůvěra. Jakmile ovšem zjistili, že jde o studentský projekt, jejich obavy se rozplynuly a obálku s úsměvem na rtech přijali.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x