Švestka domácí – Prunus domestica – pěstovat ji se vyplácí

Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek a po mnoho generací velice ceněným ovocem. Když…

Ostružiník – Rubus – černý poklad přírody. A taky zdraví „viník“

Rostou hřiby a dozrávají ostružiny, co více si můžeme přát. Účinky ostružiníku neunikly lékaři…

Jitrocel kopinatý – Plantago lanceolata – pro zdraví třeba nasbírati

Účinky jitrocele znali už antičtí lékaři, ale i mezi prostým lidem byl velice uznávaný už…

Kukuřice – pokrm nejen pro slepice

Někdo se již možná směje, že dnes píši o obyčejné kukuřici. Staří indiáni v…

Chceš být zase chlapík? Pomůže ti řepík

Řepík je vytrvalá až 1 metr vysoká bylina. Lodyha je přímá, zpravidla nevětvená, drsně chlupatá…

Brambory – Solanum tuberosum – nejlepší chuť mají, když projdou prasátkem

V běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, je víceletá hlíznatá rostlina…

Okurka setá – Cucumis sativus – tváři bere léta

Domovinou okurek je jižní Asie. Do Evropy se dostaly v šestnáctém století díky zámořským plavbám a válkám s Turky a jejich…

Melouny a rajčata – zdravá bude prostata

Rajče jedlé – Solanum lycopersicum a Meloun vodní – Citrullus lanatus. Máme krásné slunné…

Želatinové tobolky – kapsle, pomoc od některých nepříjemných chutí bylin

Každá bylina nebo sušené tropické ovoce má svou charakteristickou chuť, někdy příjemnou, někdy odpornou.…

Chilli paprička, též čili paprička, feferonka, někdy se též užívá název kajenský pepř

Všichni ji dobře známe, ale ne všichni ji používáme. Říká se, že její pálivost…

Kokos – Cocos nucifera a podvod s draslíkem

Blíží se čas dovolených a mnozí z vás se vydají do teplejších krajů, kde kokos…

Višeň obecná nebo pouze višeň Prunus census – to nejlepší na griotku

Pomalu ale jistě se nám blíží doba dozrávání třešní a višní. Odrůdy třešní a…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x