Brácho, ruku na to, už fakt rostou

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tak dlouhatánské čekání na první pořádné úlovky přepočetná obec houbařská opravdu snad nepamatuje. Ale září přeci jen začíná splácet dluhy tří přecházejících měsíců, kdy mohli houbaři tak maximálně do spíže a ochutnávat houby s octem... a to doslova.

Časy se přeci jen změnily k lepšímu. Rozumné teploty v době „posttropické“, větší příděly dešťových kapek, toť rajská hudba pro ty, kteří mají houby rádi v košíku, na pánvi a na talíři, anebo pěkně posazené v lesních porostech.

Hodně často se v lese pohybuje správná dvojka, Matouš a Eliška Pšenicovi. Oba školáci, třeťák a páťačka už znají lesy nad Provodovem jako své žákovské knížky. A teď už rovněž pochodili na výbornou. „Máme pár krásných hříbků, taky klouzky, hledat nám pomohl táta, není to ale tak, že by byl plný les, musí se hledat,“ říká Matouš.

„U nás se to konečně rozjelo, roste vícero druhů hub včetně praváků. Samozřejmě na kosu a nůši to asi není, pamatujeme i takové časy, ale z nejhoršího jsme snad venku,“ konstatoval Karel Palička z Karolinky, když zaslal do redakce pěknou fotografii kozáků, praváků a holubinek.

Houby už rostou na mnoha dalších místech po celém kraji.

Starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík upozorňuje na stupňující se houbařský boom. „Většina lidí si zajde na známá místa o víkendu, to je tu na Kopanicích obsypáno, pořád vítáme déšť, teď je ideální čas na houby a ještě bude,“ věří znalec místních poměrů v moravsko-slovenském příhraničí.

Zajímavé je, že se zatím velmi málo objevují časté a četné houby. Tedy bedly a růžovky.

„Klid, jejich čas určitě taky přijde, u nás se už věci houbařské dávají do pořádku,“ má jasno Robert Kegler z Držkové.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x