Budova zlínského magistrátu na Zarámí je nehospodárná

Budova zlínského magistrátu v ulici Na Zarámí. Foto: televize TVS
ZLÍN - Budova zlínského magistrátu na Zarámí je nehospodárná. Město proto plánuje obnovu, jejíž součástí by měla být také instalace fotovoltaických panelů.

Odbor kultury a památkové péče, majetkové správy, městské zeleně, školství a sportu, životního prostředí a odbor živnostenský. Všechny tyto instituce zlínského magistrátu sídlí v budově na Zarámí, která je však za léta provozu v nevyhovujícím stavu. Střecha i okna se nachází na hranici havarijního stavu a budova je z hlediska energetické náročnosti velmi nehospodárná. Zlínská radnice proto plánuje její obnovu.


Bude se řešit celkové zateplení budovy, úpravy a logistika vytápění a počítáme i s fotovoltaikou na střeše. Měla by vzniknout pasivní budova moderního střihu, která by nám vytvořila z hlediska energetiky a náročnosti zlepšené podmínky,“ uvedl náměstek primátora města Zlín Miroslav Chalánek.


Součástí obnovy by měla být také instalace venkovních žaluzií, nových oken a případně i rekuperace, tedy řízeného větrání bez otevírání okenic.

„Počítáme s tím, že na obnovu budovy získáme dotaci. Celkové náklady odhadujeme na 50 až 53 milionů, z toho by měl být podíl města ve výši asi 17 milionů,“ upřesnil Chalánek.


Aktuálně probíhá zpracování projektu obnovy a do dvou let by chtělo město začít se samotnou realizací. Během oprav by měl být provoz v budově magistrátu jen částečně omezen.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x