Čas medvědího česneku: co všechno ukrývaná léčivka umí

Foto: zlin.cz
DOUBRAVY - Není to zase tak snadné. Po "čuchu" se dá jít až v těsné blízkosti porostů. Prostě při sklizni medvědího česneku, oné oblíbené léčivé byliny, musíte znát pár věcí. Nejlépe to, kde že vlastně roste. Lokalit výskytu příliš není a ti, kteří je znají, si často přesná místa drží pro sebe a své blízké. Ale starostka Doubrav na Zlínsku Barbora Navrátilová je v rámci možností docela sdílná.

Vážená paní starostko, máte s medvědím česnekem radosti nebo starosti?

Jak se to vezme, myslím, že obojí. Radost v tom smyslu, že se letos u nás i třeba u sousedů docela urodilo, přičemž kvalita, hustota i samotná velikost rostlin jsou velmi různé. Starost v tom smyslu, aby se nám sem nenahrnula spousta zvědavců a spíše nám neničila jarní přírodu.

Vy sama jste už letos medvědí česnek do kuchyně nasbírala?

Byla jsem na výpravě u potoka, připomínám všem trhačům, že to zase není procházka růžovým sadem. Medvědí česnek se umí dokonale ukrývat. Musí se počítat s odlehlostí místa, často hůře prostupnými porosty.

Ale výsledek stojí za to? Ne? Tedy za co?

Medvědí česnek má moře zdraví prospěšných účinků. Jde o antioxidant, čistí na jaře naše těla i duše. Umí regulovat krevní tlak, působí protizánětlivě, léčí nachlazení, chřipku, ale je toho až překvapivě mnohem více.

Co jeho využití v kuchyni třeba na Velikonoce?

Velmi pestré. Já třeba na Zelený čtvrtek chystám květákové placky, do směsi přidávám právě rozmixovaný medvědí česnek ale i kopřivy. Jinak znalci rádi připravují pesto, pomazánky, česnek je bezvadný do polévek, omáček i pod maso. Je toho ale mnohem více.

Někdy se mluví i o možnosti záměny, třeba s konvalinkou. A její listy jsou prý přímo jedovaté…

To je pravda, stejně tak ocún. Ale to rozpoznání je bezpečné, když vezmete list a rozemnete jej v ruce, pak medvědí česnek vždycky má onu nezaměnitelnou česnekovou „vůni“, další rostliny jsou bez chuti a bez zápachu.

A ještě k označení medvědí česnek, občas se nám huňáči do kraje zatoulají, jsou na místě obavy tohoto druhu?

To jistě ne, jde o příjemnou shodu. Ve stejném čase, kdy se na svět podívaly první listy medvědího česneku, se totiž probouzeli medvědi po zimním spánku. Takhle nějak ten název vznikl.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->