Centrum Áčko spouští vůbec první homesharing v kraji. Teď hledá dobrovolníky na pomoc rodičům s postiženými dětmi

Ilustrační foto: Homesharing
ZLÍNSKÝ KRAJ – Vůbec poprvé se ve Zlínském kraji představuje homesharing, tedy náhradní rodičovství na pár hodin. Tuto službu zavádí Centrum Áčko z Valašského Meziříčí, které chce aspoň na malou chvíli ulevit rodičům dětí s autismem nebo mentálním postižením. Centrum teď hledá dobrovolníky, kteří by se do programu zapojili.

Centrum Áčko z Valašského Meziříčí spouští takzvaný homesharing. Jde přitom o vůbec první podobnou službu ve Zlínském kraji. Zaměřuje se hlavně na děti, který trpí autismem nebo mají mentální postižení. Hostitelská rodina nebo jednotlivec si v tomto případě „půjčí“ dítě na předem domluvenou dobu, aby měli jeho rodiče čas sami pro sebe.

„Společně tráví čas, hrají si, chodí na procházky. Dítě získává nové sociální kontakty a zkušenosti a jeho rodiče mezitím mají možnost vydechnout a nabrat síly pro každodenní náročnou práci, dojít si k lékaři, na úřady nebo se věnovat ostatním členům rodiny,“ vysvětlila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, do jejíž působnosti patří sociální oblast.

Centrum Áčko je devátou organizací v České republice věnující se homesharingu a aktuálně pracuje na nastavení podoby této služby.

Plánujeme aktivity, díky kterým představíme homesharing veřejnosti. Pro zájemce plánujeme homesharingové večery, kde se nezávazně dozví vše, co je zajímá,“ vysvětlila Martina Vrátná, která má projekt v organizaci na starosti.

Centrum zároveň hledá dobrovolníky, kteří by se chtěli homesharingu účastnit. Připravený je pro ně podrobný přehled informací o tom, co celý program obnáší. Zájemci se potom mohou obracet přímo na Martinu Vrátnou.

Co tedy homesharing přináší? Dětem hlavně zkušenosti v novém prostředí, kdy mají možnost budovat si novou síť vztahů, získávat nové zkušenosti a dovednosti. Dostanou ale hlavně možnost mít svůj vlastní svět bez rodičů, který potřebují stejně jako zdravé děti.

Rodičům naopak služba pomáhá odpočívat, najít čas na zařízení běžných věcí nebo se věnovat dalším dětem. A hostitelé zase mohou nahlédnout do světa lidí se zdravotním znevýhodněním. Homesharing navíc posiluje schopnost empatie, tolerance a trpělivosti a učí oceňovat jinakost.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x