Chodce a cyklisty ve Zlíně monitoruje sčítač

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Speciální sčítač bude ve Zlíně nejméně po dobu tří měsíců monitorovat chodce a cyklisty. Cílem je zjistit intenzitu využití chodníku, serveru Zlin.cz to oznámil Lukáš Fabián z tiskového oddělení města.

Za úspěšné umístění  města Zlína v soutěži Cykloměsto ČR roku 2020 a v anketě cykloBAROMETRU měst ČR nabídla Nadace Partnerství městu Zlín k zapůjčení sčítač cyklistů a pěších pro vybrané místo na minimálně tři měsíce zdarma, ale maximálně do další cyklistické sezony 2021. V soutěži Cykloměsto ČR roku 2020 získal Zlín  4. místo a v  cykloBAROMETRU měst ČR byl pátý.

„Sčítač cyklistů a pěších instalovali pracovníci Nadace Partnerství na chodník ulice K Pasekám. Místo vybrali z Odboru dopravy města Zlína, protože jsou dobře informovaní, že po chodníku jezdí hodně cyklistů, kteří se na místní komunikaci mezi auty necítí bezpečně.  Jejich velký počet by mohl být dostatečných argumentem, aby se v tomto úseku co nejdříve zahájila výstavba cyklostezky,“ uvedla Jana Vybíralová z iniciativy CykloZlín a koordinátorka kampaně Do práce na kole, v jejímž rámci se zmíněné ankety uskutečnily.

Jak se cítí cyklisté v českých městech? Ve kterém městě se cítí nejlépe a ve kterém nejhůře? A jak si města vedla oproti minulému roku? To zjišťuje anketa cykloBAROMETR měst ČR. Využívá metodu podobného průzkumu, který pravidelně probíhá v Německu.

Prostřednictvím on-line dotazníku oslovila Nadace Partnerství ve spolupráci se spolkem AutoMat účastníky kampaně Do práce na kole. Celkem se v roce 2020 do hlasování zapojilo 1 307 respondentů, kteří odpovídali na 29 otázek. Hodnotit mohli na stupnici od jedné do šesti. Čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek. 

Nejlepší hodnocení od samotných cyklistů v roce 2020 získaly Pardubice, Ostrava, Otrokovice, Valašské Meziříčí a Zlín. Naopak nejhorší hodnocení od cyklistů si odnáší Plzeň, Brno a Ústí nad Labem. 

V soutěži o Cykloměsto roku 2020 rozhodly o vítězích výsledky dotazníku cykloBAROMETR a také závěry odborné komise z řad organizátorů. Ta posuzovala i další ukazatele jako podíl účastníků výzvy Do práce na kole na počtu obyvatel města, pravidelnost dojížďky do zaměstnání ve městě, práci místního koordinátora, spolupráci s radnicí a perspektivu budoucího vývoje. Kromě vítězných Otrokovic se cyklistické a pěší dopravě podle výsledků Cykloměsta roku nejvíce daří ve Valašském Meziříčí, Pardubicích, Zlíně a Jihlavě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x