Chřiby se zazelenaly. Cimburk, Kozel, Kazatelna i Ocásek. Račte vstoupit!

Foto: zlin.cz
CHŘIBY - S časným nástupem jara se přímo dokonale probouzejí také Chřiby. Místo, které mnozí klasifikují jako magické, nezůstává v těchto dnech tomuto označení nic dlužno. Jarní vycházka potěší duši a prověří po zimě mírně zatuhlé svalstvo.

Posíleni kýtou na smetaně s pěti knedlíky a bezedným vývarem a lá naber, kolik chceš – vše za 120 korun českých, vyrážíme z koryčanského náměstí. Ještě dva tři kilometry na parkoviště U Křížku. Nikde nikdo, respektive dvě auta, jedno z nich lesácké. Mimochodem v sezóně to bývá hodně jinak. Vybírat si můžeme hned ze tří cest. A vlastně ani nevíme, kam nás nohy zavedou. Značení je tu ale hodně dobré a časté, problém žádný.

Kvalitní cesta nás vede do horních partií chřibských hvozdů směrem k Ocásku. To je nádherná přírodní rezervace s dokonalými bukovými porosty. Nedlouho před cílem nás ale svede červená značka a my dorazíme ke Kazatelně, což je oblíbený a turisty vyhledávaný skalní útvar s vydlabanými schody. Tady je chvíle odpočinku a nahoře si každý může udělat fotku a zahrát si na Hyde park. Tedy kritizovat nebo chválit pěkně nahlas, nikde nikdo.

Příjemná cesta vede z výšky téměř 550 metrů dále k dalšímu styčnému bodu, jímž je křižovatka lesních cest U Mísy s vyhlášenou studánkou.

Odtud pak dalších pár stovek metrů z kopce i do kopce a už ťukáme na pomyslná vrata hradu Cimburku.

„Vítejte, my nemáme zavřeno nikdy,“ hlásí prezident spolku Polypeje David Krämer, který se s přáteli podílí na zvelebování Cimburka už 23. sezónu.

„Letos bude zase dost práce, ta tu vlastně neskončí nikdy. Rádi bychom dokončili konzervaci palácové věže a začneme statické zajištění jižní bašty. Mimochodem letos taky oslavíme, nebo si spíše připomeneme, že je to už 30 let, co se začalo s opravami zříceniny. Za tu dobu se z Cimburka, který vlastníme společně s městem Koryčany, stalo turisty vyhledávané místo a stejně tak tu bují docela bohatý kulturní život. Setkávají se tu historické spolky, šermíři, milovníci piva i vína, stejně tak pořádáme Den múz či Cimburskou noc. Je toho víc a jsme za to rádi. Loni jsme tu měli asi 23 tisíc lidí na návštěvě a těšíme se na ně i letos,“ loučí se David.

A nám nezbývá, než teď už tutově najít krásný mohutný skalní útvar zvaný Kozel. Od Cimburka je to nějakých 800 metrů.

Pro změnu jej znovu míjíme o pár desítek metrů. A už jsme kupodivu zase na parkovišti.
Inu, máme důvod se sem zase vydat… Třeba v létě. To už tu ovšem bude turistů jako máku na dobrém koláči.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x