Do základních škol v Otrokovicích nastoupí 189 nových žáků

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – V dubnu se dostavili k zápisu a v září nastoupí do školy. Celkem 189 prvňáčků čeká za necelých 14 dnů první školní den.

Informace o počtu prvňáčků, kteří 1. září nastoupí do otrokovických základních škol, vyplývají z dubnových zápisů. Ty v Otrokovicích pro školní rok 2022/2023 proběhly klasickou prezenční formou 12. dubna. V červnu potom měli možnost přihlásit k předškolnímu a školnímu vzdělávání své děti ukrajinští uprchlíci.

Na ZŠ Mánesova nastoupí celkem 61 žáků, z toho bude pět žáků s odlišným mateřským jazykem a dvě děti z Ukrajiny. ZŠ T. G. Masaryka v centru města přivítá 81 žáků, z toho bude pouze jeden žák s odlišným mateřským jazykem a dva azylanti. Do ZŠ Trávníky bude docházet 47 prvňáků, z toho bude osm žáků s odlišným mateřským jazykem a pět ukrajinských dětí. Trávnická škola je školskou vyhláškou školou určenou pro poskytování jazykové přípravy a již v loňském roce zorganizovala výuku českého jazyka pro cizince. Také ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ Mánesova, přestože to nemají vyhláškou stanoveno, pomáhaly aktivně zajišťovat bezplatnou jazykovou přípravu v českém jazyce pro žáky školy, a to ve spolupráci s městem a Centrem na podporu integrace cizinců pro Zlínský kraj,“ informovala Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu Otrokovice.

Do mateřské školy v Otrokovicích potom poprvé nastoupí 135 dětí. Z tohoto počtu bude 13 azylantů. Všechny údaje vyplývají ze statistického výkazu ke dni 31. května 2022. Město ale dodává, že skutečný stav žáků bude znám až k 31. srpnu.

Prvňáčky na základních školách tradičně přivítají představitelé města. „Návštěva prvňáků v jejich první velký školní den se stala milou tradicí. Společně s místostarosty navštívíme každý jednu základní školu, abychom žáčkům popřáli do jejich nové životní etapy a zároveň předali baliček předmětů, které ve škole budou potřebovat. Jde zejména o výtvarné potřeby a další maličkosti,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

--> --> --> --> -->