Ezop se raduje. Ve Zlíně má následovníky, páťáci ze ZŠ Křiby perlí bajkami

Foto: Lenka Brázdová
ZLÍN - Velmi zajímavý počin - na samé jedničky - mají před koncem školního roku za sebou páťáci Základní školy Křiby neboli "sedmnáctky" ve Zlíně na Jižních Svazích. Klidně jim říkejme bajkaři. A dávný zakladatel žánru, řecký otrok Ezop, musí mít na poli nebeské slávy velikou radost.

Ve vrcholícím školním roce si právě žáci páté třídy v nejlepším slova smyslu posvítili na bajky. Což je žánr maličko opomíjený, ale úžasný. Když tak ve výuce četli řadu ukázek, tak si řekli: a proč to nezkusíme sami…

Kluci a holky se pro literární žánr nadchli natolik, že si vytvořili zajímavé příběhy z říše lidí a zvířat. Ale nedosti.

„Doplnili je také vlastními ilustracemi, využili i služeb umělé inteligence, která jednu bajku sama napsala a obohatila obrázkem,“ popisuje zástupce ředitele školy Pavel Růžička.

Pak už nebylo daleko k vydání originální knihy. Stejně pozitivně jako školáci přistoupila k tvorbě jedinečné publikace také zlínská společnost Graspo, která sponzorsky vytiskla a dodala do školy unikátní knihu.

„Třešnička na dortu spolu s poděkováním mistrům tiskařského řemesla tkví v tom, že všichni autoři unikátního díla už mají doma svůj výtisk a navíc se povedlo autorské čtení pro prvňáčky,“ říká v radosti v končícím školním roce Pavel Růžička.

Zobrazit fotogalerii >>