Fitko, snídaňová restaurace nebo odpočinková zóna. Při rekonstrukci kolejí se Baťova univerzita inspirovala v zahraničí

Foto: televize TVS
ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati před několika dny otevřela nově zrekonstruované vysokoškolské koleje za Městským divadlem. Studenti v nich najdou moderní bydlení, které odpovídá současným evropským trendům.

Technologické zařízení budovy za hranicí životnosti, nevyhovující uspořádání pokojů se sdíleným sociálním zařízením a po padesáti letech zcela opotřebené vybavení. To vše bylo důvodem kompletní generální rekonstrukce vysokoškolských kolejí.

Jsme hrdí na to, že se nám v tomto moderním projektu nově zrekonstruovaných kolejí podařilo inspirovat studentskými kolejemi v zahraničí s důrazem kladeným na evropský standard ubytování, kde jsou potřeby vysokoškolského studia propojeny s potřebami pro následnou relaxaci i zábavu,“ říká rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Dnes má budova zcela nové interiérové vybavení. Celková ubytovací kapacita objektu po rekonstrukci činí 90 pokojů se 165 lůžky.

Nové dispoziční uspořádání na pěti podlažích je provedeno v konceptu dvoulůžkových ubytovacích jednotek se dvěma oddělenými pokoji, z nich každý má vlastní sociální zařízení a společnou plně vybavenou kuchyň nacházející se mezi těmito pokoji,“ popisuje kvestor UTB Alexander Černý a dodal, že pro studenty se specifickými potřebami univerzita připravila pět ubytovacích jednotek.

Kromě pokojů budou studenti využívat také celou řadu novinek.

V přízemí objektu je umístěna snídaňová restaurace, fitness centrum, prádelna, kolárna a recepce s odpočinkovou zónu. Dále se tu nachází administrativní část kolejí, která zahrnuje kanceláře a zasedací prostory,“ dodává ředitel Kolejí a menz UTB Michal Navrátil.

Další novinkou je prosklený studentský klub, který vznikl na střeše objektu, kde mohou studenti trávit volný čas,“ zmiňuje kvestor Alexander Černý.

Rekonstrukce kolejí začala v roce 2021. Celkové náklady se vyšplhaly na 124 milionů korun, z toho 93 milionů stála vlastní rekonstrukce budovy, za 25 milionů se pořídil nábytek a 6 milionů bylo určeno na ostatní vybavení objektu a projekčně inženýrské činnosti.

Celková kapacita vysokoškolských kolejí na zlínské univerzitě je nyní 1237 lůžek, které jsou rozmístěny v pěti budovách. Cenové rozpětí za ubytování se pohybuje od 3450 do 5940 korun měsíčně.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->