Honza „za školou“. Aneb: jak se studuje přes oceán

Jan Šenkeřík (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Být tak svět v normálních kolejích, asi by se teď mladý Zlíňan Jan Šenkeřík chystal na let z New Yorku do Evropy a těšil se na vánoční svátky v rodinném kruhu. Jenže svět v "covidčase" vyjel do úplně jiných kolejí. Pro třiadvacetiletého Honzu to naopak znamená, že je doma už od března a vysokou ve Spojených státech studuje docela nevšedně, protože distančně.

Být vysokoškolským studentem za oceánem dnes pro mladé Čechy až tak zvláštní není. Talentovaný sportovec ze Zlína to ale má ještě trochu jinak. S hokejkou a tenisovou raketou vyrazil „za velkou louži“ už v patnácti.

Stihl poznat kanadská a americká města, střední školu vystudoval tam, ale má i českou maturitu z gymnázia ve Zlíně, kterou si dodělal před třemi lety při letním pobytu doma.

Kdepak tedy studujete, mladý muži?

No, jak se to vezme. Mou alma mater je Manhattanville College. Je to slabou hodinku severně od centra New Yorku. Jenže studuji dálkově ze Zlína. Coronavirus škodí všude, já jsem se vracel v březnu domů a od té doby pokračuji distančně. Studuji obchodní a sportovní management, právě jsem dokončil předposlední semestr bakalářského studia, obhájil jsem bakalářskou práci a čeká mne poslední semestr.

Asi zase na dálku, nebo ne?

V půli března nám zavřeli školu, máme kompletně on line výuku. Někdy nás vyučující sledují přes kameru, když vyplňujeme testy na počítači. Jindy máme místo zkoušek třeba výzkumné práce, nebo píšeme eseje na dané téma. Zažil jsem už i zkoušku na webové stránce, není to nezajímavé. A je to zajímavá zkušenost.

Součástí studia bývá v Americe často i sport…

To je i můj případ, za školu hraji hokej a tenis. Jenže všechny sporty nám logicky zrušili. Dávat góly a smeče přes oceán by bylo složité.

Studia v Americe musí nabízet obrovskou směsici kamarádů z celého světa…

Samozřejmě, v hokejovém týmu školy máme kluky hlavně z Ameriky, Kanady, ale také z Finska. V tenisovém mančaftu je třeba Kolumbijec, Mexičan, ale i Evropané. Mimo sportoviště kamarádím s Jihoameričany, Brity, jsou tam Francouzi, Rusi, Gruzínci, Libanonci a mnozí další. Ale z Česka a Slovenska tam není kromě mne vůbec nikdo.

Vánoce za dveřmi. Nový rok jakbysmet. Potkáte se s bráchou, který válí v hokejové extralize za Karlovy Vary?

Určitě, těšíme se na klidné svátky. A dárky? Hlavně, ať jsou od srdce. Mně vždycky udělají radost sportovní ale i neformální boty.

A návrat za oceán?

To je ve hvězdách. Studium samozřejmě chci dokončit. Snad to půjde klasickou formou. A pak bych rád pokračoval. Nejraději doma, zřejmě v Praze.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x