Houbařská pohádka pokračuje. Třetí vlna pravých hřibů je tu, rostou i bedly

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - A zazvonil zvonec... a houbařské sezóny je konec. Zdálo se ještě před dvěma týdny. Jenže jak už to tak bývá, co se zdá je sen a nemusí to být pravda. A tak podle všeho pokračuje houbařská pohádka tohoto podivuhodného roku. V něm to nejdříve vypadalo, že to bude vyprávění o tom, kterak sucho milovníky hub převezlo. Ale od srpna se situace změnila v báchorku o krásných hřibech a teď doznívá - kdoví dokdy- další pohádka o tom, jak listopad naděluje.

„Ano, mohu potvrdit, pořád je co sbírat. Vyrazil jsem jen pár stovek kroků do lesa na zlínské Vršavě a úlovek byl na toto roční období nádherný,“ ukazoval Zlíňan Zdeněk Čech kamarádům pěknou nadílku bedel, hřibů i suchohřibů.

Lesy na Zlínsku se v minulých dnech zbavily sucha. A tak jsou nálezy zase četnější, než tomu bylo třeba před měsícem.

„My jsme s manželem vyrazili na vycházku do krásně zbarveného lesa. Jen tak bez košíku. Rozhodně jsme netoužili po houbařských úlovcích, přesto se dostavily, a to v množství dosud nevídaném. Na ploše nějakých dvacet krát dvacet metrů jsme našli neskutečné množství krásných zdravých pravých hřibů, dva z nich měly přes půl kila, manžel musel sundat bundu, jen tak jsme mohli donést domů,“ ukazuje paní Míla z vesnice v podhůří Vizovických vrchů, jak moc byli úspěšní.

„Pamatuji leccos, ale tohle období už nám houbařům zpravidla nepřeje, bývají přízemní mrazíky a sucho. Ale tentokrát je všechno jinak, je teplo, znovu výrazně prší, nazouvám holínky, bude-li déšť pokračovat, beru pláštěnku a jde se na věc,“ dívá se na další listopadové výhledy zkušený znalec Rudolf Pavlíček z Lukova.

„My jsme s tátou úspěšní vždycky, víkend se přímo nabízí k pěkným úlovkům, taková polévka s hříbky, to je čistá radost,“ má jasno školačka Nikola Bětáková ze Zlína, ve svém věkovém segmentu jasná houbařská jednička.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x