Houby konečně rostou… málo, ale přece! Ladislav i Nikola o tom vědí své

Foto: rodinný archiv
CHŘIBY, HOSTÝNSKÉ VRCHY - Generačně jsou, pravda, každý někde úplně jinde. Ale jedno mají společné. Umějí najít spoustu krásných pravých hřibů, třebaže se dosud žádné houbařské hody nekonají a úlovky se musí doslova vyhledat. Ladislava Jelínka z Koryčan a Nikolu Bětákovou ze Zlína dělí padesát kilometrů a taky přes půl století věku.

Koryčanský extraznalec Ladislav Jelínek už byl z letošní zpackané sezóny úplně nervózní.

„Na houby chodím určitě půl století, ale tak prázdný les fakt nepamatuji,“ říká šedesátník, který zná na Koryčansku každičké místečko. A právě znalost terénu se opravdu vyplatila.

„Vydal jsem se na jedno oblíbené místo v bukovém porostu, kde se střídají letité i mladé listnáče. Navíc tudy stéká hodně vody, a tak se dalo tušit, že v jinak úplně prázdném lese mohu být úspěšný,“ popisoval Jelínek první letošní pořádný úlovek.

A opravdu na daném místě našel plný koš krásných praváků.

„Všechny hříbky byly na miniaturním prostoru, řekněme velikosti obývacího pokoje,“ upřesnil šťastný a letos premiérově spokojený houbařský guru chřibských hvozdů.

V Hostýnských vrších, konkrétně v Rajnochovicích, měl prakticky v totožném čase o víkendu zdatnou, o padesát let mladší konkurenci.

Jedenáctiletá předslečna Nikola Bětáková má na houby i v horších časech opravdový „čuch.“ Její krásné pravé hřiby jsou za odměnu a nejsou rozhodně dílem náhody.

„My jsme s našima hodně často v přírodě, vždycky se rozhlížím kolem sebe víc než moji kamarádi. Tak to bylo i tentokrát, z krásných hříbků budou určitě pořádné dobroty a nemusí to být jen smaženice, vynikající bývá třeba polévka,“ dívá se do kuchyně šikovná dívka.

Takže shrnuto: hody se rozhodně zatím nekonají, ale beznaděj houbařská snad mizí. Důležité budou i na podzim poctivé dešťové kapky, jen houšť…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x