Jarní procházení – duší pohlazení

Foto: zlin.cz
PROVODOV - To, že má Provodov věhlasné poutní místo Malenisko, je dobře známo. Ale to, že je jeho okolí poseto malými zastaveními, božími mukami nebo také svatými obrázky, to se ví už méně. Oku pozorného turisty v jarní přírodě to ale uniknout nemůže. Zpravidla jde o dobré činy dobrých lidí.

A tak v Provodově, na druhé straně rozlehlého katastru nad vesnicí, odkud je mimochodem hezký výhled právě na známé poutní místo, vyrostlo jedno pozoruhodné dílo. Slouží mírně znaveným turistům. A rozměr má duchovní a stejně tak i ryze světský.

Alois Prachař, muž, který strávil řadu let pracovně v Rakousku a je dlouholetým pečlivým myslivcem a tudíž i ochráncem přírody, tu s pomocí dalších dobrých nelhostejných lidí vystavěl na počest četných vyznavačů Hubertova mysliveckého cechu odpočívadlo.

„Napřed to byla jen lavička, postupně přibyl stůl, další lavička, boží muka se svatým obrázkem, která bychom časem rádi zasvětili právě myslivcům a těm, kteří se starají o přírodu a mají ji rádi,“ popisuje Prachař.

Vlastní vybudování božích muk nebylo vůbec jednoduché. „Pomohli mi kamarádi, třeba Vlastík Slovák, dřevo poskytl Jenda Talaš, prvotní nápad měla moje manželka, takže jak vidíte, jde o kolektivní dílo. Všechny nás potěší, když se tu lidé na chvíli zastaví, rozhlédnou se krásnou krajinou a taky se občerství,“ říká Prachař.

Na stole tu lidé najdou připevněný otvírák na pivo, ale to není vše.

„O kousek dál máme kouzelnou skříňku. V ní je půllitr dobré slivovice i se dvěma štamprlkami,“ dodává s úsměvem pan Alois.

A sluší se dodat i jiné turistické zajímavosti okolí. Na nedalekém Komonci ve výšce téměř 700 metrů je pro změnu v zemi „lednička“ s nealko nápoji i s pivem, kterou tu zbudoval František Divoký z Řetechova, jinde zase místní občan Milan Valerián osadil pěkná vyhlídková místa originálními dřevěnými posedy z kulatiny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x