Jaro je tu, medvědí česnek coby jeho neklamný posel

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Za posly jara bývá považováno leccos, velmi zajímavá rostlina s léčivými účinky, tedy medvědí česnek, sem patří určitě. Třebaže s určitými výhradami. Jde vlastně o indikátor časů předjarních a navíc zdaleka ne tak viditelný, jako třeba květy či pupeny na stromech. Proč? To je nabíledni. Medvědí česnek má totiž rád místa stinná, na hůře přístupných březích potoků. A tak nebývá na odiv pro davy jeho sběračů.

„Ale ano, právě začínáme, první plochy jsou k vidění na katastru naší obce i v jejím okolí, není zrovna snadné dostat se k nim, což je vlastně docela dobře,“ říká starostka Doubrav na Zlínsku Barbora Navrátilová. Ta navíc připomíná, že je na sběr spousta času, tedy až do doby, než za několik týdnů vyrazí rostliny do květu.

„Byl jsem omrknout tuto lokalitu u potoka, opravdu je přístup poměrně složitý, je ale pravda, že se už zelené listy každý den více a více objevují u potoka po obou stranách silnice. Zatím ale vše začíná a rozhodně nejsou na místě nájezdy lidí. Zkusil jsem první salát, skutečně jde o jarní životabudič,“ vypráví znalec přírody Jaroslav Holík z Březůvek.

V daleko větší míře než tady je medvědí česnek rozšířen na katastru Kněžpole. „Myslím, že jde o celé čtyři hektary u nás v Kněžpolském lese, tady jsou koberce medvědího česneku rozšířeny jako málokde, jenže pro lidi, kteří by si jej v rozumné míře rádi natrhali a připravili třeba pesto, saláty, ale i další produkty, je situace ztížená tím, že se těží dřevo a těžaři často nedbají na okolní prostředí. My paradoxně nejsme majitelem lesa, který má po naší obci název,“ vypráví starosta Kněžpole Petr Jakšík.

Medvědí česnek, bylina s vysokým obsahem vitamínu C, protizánětlivými účinky a celou řadou jiných zdravotních bonusů, neroste zdaleka všude, často se mluví o přesazování na zahradách.

„Zkoušela jsem, zkouším a úspěšná prakticky nebývám. Je to zjevně tím, že medvědí česnek prostě vyžaduje naprosto specifické podmínky, vlhko a minimálně sluníčka,“ říká zkušená pěstitelka paní Jana ze Zlína.

A zajímavost přidává starosta Bratřejova na Zlínsku Richard Zicha.

„My tu u nás známe medvědí česnek jako opravdovou vzácnost, vyskytuje se ojediněle, o to více nabádám lidi, aby si jej spíše prohlédli, než trhali,“ dodává první muž vesnice, kde se přede dvěma lety právě nedaleko porostů vyskytly znaky migrace medvědího mláděte.

Znalci nabádají sběratele medvědího česneku k opatrnosti. Z více důvodů.

„Především jde o to, že si jej lidé mohou splést s jinými i jedovatými rostlinami. Stěžejní je vždy aroma, česneková chuť. A taky je důležité, aby lidé z každého trsu brali třeba dva tři lístky a hlavně v porostech nešlapali bez rozmyslu a rostliny neničili,“ komentuje výskyt oblíbeného posla (před)jara Jaroslav Holík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x