Kavárna života na zlínské onkologii slaví své první narozeniny

Paní Helena, jedna z dobrovolnic Kavárny života, foto: KNTB
ZLÍN – Kavárna života, kterou otevřela Krajská nemocnice T. Bati na svém onkologickém oddělení loni v červenci, slaví své první narozeniny. Projekt, za kterým stojí Nadační fond Pavla Novotného, zpříjemňuje pacientům čekání u ambulancí každý všední den. Kávu nebo čaj zdarma připravují dobrovolníci přímo v čekárně. A jaká je po ročním fungování odezva?

Loni v červenci se na onkologickém oddělení Baťovy nemocnice otevřela takzvaná Kavárna života. Otevřená byla původně jen dva dny v týdnu, postupně ale přibývalo dobrovolníků a od letošního února už funguje každý všední den od 9 do 11 hodin.

„Momentálně máme celkem 30 dobrovolníků, což je pro provoz kavárny zatím dostačující. Je skvělé, že se našlo tolik lidí, ochotných ve svém volném čase pomáhat,“ uvedla Lucie Balogová, která má na starosti v Krajské nemocnici T. Bati dobrovolnické centrum.

Cílem této kavárny, za kterou stojí Nadační fond Pavla Novotného, je hlavně zpříjemnit trávení času v čekárně onkologickým pacientům, jejich rodinám nebo doprovodu. Dobrovolníci jim rádi uvaří kávu, nalejí nápoje a najde se čas i na popovídání.

„Jako dobrovolník docházím do kavárny od dubna, chodím sem proto, že mi to dává smysl a dělá radost. Vařím kávu a snažím se citlivě komunikovat s onkologickými pacienty. Někteří mluví rádi a dlouho, někteří chtějí opravdu jenom tu kávu. Ještě stále pracuji, takže sem chodím tak třikrát za měsíc – ale moc ráda,“ svěřila se jedna z dobrovolnic, čtyřiapadesátiletá paní Helena.

Nejstarší dobrovolnice, na kterou tady mohou pacienti narazit, je paní Eva, která letos oslaví 80 let. Paradoxně je to členka týmu, která do kavárny docházela nejčastěji, za sebou má 60 směn. Nejmladší dobrovolnicí je potom třiadvacetiletá Bára. Věkový průměr všech kavárníků je 54 let a za dobu fungování projektu „odsloužili“ celkem 450 hodin. Během nich uvařili 7 tisíc káv a 850 čajů.

„Jsem rád, že se nám ve zlínské krajské nemocnici kavárna pěkně rozjela a pacienti jsou spokojení. Do budoucna máme v plánu ještě rozšířit sortiment studených nápojů, například o ledovou kávu nebo frappé a také bychom chtěli uspořádat sem tam nějaká malá kulturní vystoupení přímo v čekárně,“ doplnil zakladatel nadačního fondu a iniciátor Kaváren života Pavel Novotný.

Jedno ze zmiňovaných vystoupení potěšilo pacienty například v pátek. Přímo v čekárně jim zahrálo kvarteto zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->