Knihovna na Jižních Svazích byla po roční rekonstrukci slavnostně otevřena

Slavnostní otevření knihovny na Jižních Svazích. Foto: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
ZLÍN - Milovníci knih z Jižních Svahů mohou jásat. V pondělí 12. dubna byla po téměř rok trvající rekonstrukci slavnostně otevřena Obvodní knihovna Jižní Svahy. Z interiéru knihovny se díky novému modernímu vzhledu stalo nejen příjemné místo k posezení s knihou, ale také prostor pro pořádání kulturních a vzdělávacích akcí.

Knihovna na Jižních Svazích funguje už od roku 1981, letos tak uplyne 40 let od jejího otevření. Velikostí knihovního fondu, počtem obsluhované populace i rozsahem služeb se jedná
o největší pobočku Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. V knihovně je umístěno kolem 33 000 knih a dalších dokumentů. V době plného provozu měla knihovna přes 1000 registrovaných uživatelů, z toho více než 400 dětí, a za rok ji navštívilo více než 30 000 lidí.

Objekt, který knihovna využívá, byl za uplynulých 40 let několikrát opravován, jednalo se většinou o opravy reagující na mimořádné situace nebo dílčí opravy. Z důvodu rekonstrukce střechy a přízemních prostor byla knihovna v březnu loňského roku uzavřena. Nejprve byla provedena oprava železobetonového stropu, střechy nad knihovnou a v další fázi došlo k rekonstrukci vnitřních prostor oddělení pro dospělé čtenáře v přízemí knihovny.

Nový moderní interiér knihovny z dílny designérky Gabriely Goldové reaguje na trend současné doby, v níž knihovny už zdaleka nejsou jen místy pro půjčování knih, ale jejichž návštěvníci očekávají příjemný prostor vybízející k posezení, prolistování knih nebo ke studiu. „Tento nový interiér nám umožní variabilní využití knihovny, nejen jako půjčovny knih
a časopisů, ale také jako prostoru pro pořádní kulturních a vzdělávacích akcí, které mohly být v minulosti pořádány jen pro děti v suterénu knihovny,“
vítá nové možnosti vedoucí obvodních knihoven Kateřina Sobotíková.

Do knihovny byl zaveden systém RFID tak, aby mohly být knihy vráceny i v jiných budovách krajské knihovny. Do knih byly přidány čipy a byly instalovány nové bezpečnostní brány k ochraně dokumentů před zcizením. Další novinkou je vhoz na knihy, který je zabudován ve fasádě budovy a umožňuje vracet knihy i mimo otevírací dobu knihovny, a to nejen zapůjčené v Obvodní knihovně Jižní Svahy ale i v ústřední knihovně nebo dalších obvodních knihovnách a automatizovaných pobočkách.

Věříme, že v budoucnu dojde i na rekonstrukci prostor dětského oddělení, které by si důstojnější interiér také zasloužilo. Toto oddělení je skutečně hojně využíváno především dětmi ze sousední školy, mateřských škol a také ze strany široké veřejnosti,“ dodává vedoucí útvaru služeb knihovnám Zlínského kraje Jana Tomancová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x