Koronavirus neexistuje a policie je zkorumpovaná, dozvídají se strážníci od těch, kdo ignorují nouzový stav

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – I když většina obyvatel Zlína se v době pandemie chová zodpovědně a nová opatření, byť nejsou příjemná, respektuje, stejně se strážníci denně potkávají s lidmi, kteří pravidla vědomě a někdy i sebevědomě překračují. O zkušenostech s bezohledností i popíráním reality informoval server Zlin.cz mluvčí zlínských městských strážníků Pavel Janík.

Že se vliv dezinformací a k tomu i pochopitelná nedůvěra k chaotickým postupům vlády v době pandemie projeví také v chování některých lidí, se dalo čekat. Své o tom mohou vyprávět strážníci, kteří na dodržování nových vládních omezení, která mají rychlost šíření nákazy virem covid-19 zbrzdit a předejít kolapsu nemocnic, ve stavu nouze dohlížejí.

„Dobrou zprávou je, že drtivá většina spoluobčanů chápe důvody, kvůli kterým jsme momentálně omezeni na běžném způsobu života, a tato opatření respektují. Přesto se najdou jedinci, kteří se jim nijak podřídit nehodlají,“ řekl Janík.

Ve čtvrtek, krátce před jedenáctou hodinou večer kontrolovala hlídka MP Zlín na sídlišti Jižní Svahy osmatřicetiletého muže z Otrokovic. „Ten nejprve odmítal prokázat svoji totožnost a při následném řešení nařkl strážníky i policisty, že jsou zkorumpovaní a své přesvědčení prokládal vulgaritami nejhrubšího zrna. Jeho protiprávní jednání tak bude mít dohru před správním orgánem,“ řekl mluvčí strážníků.

Jiný způsob, jak na sebe upoutat pozornost, zvolil o den později šestapadesátiletý muž ze Zlína, který krátce před půlnocí vstoupil do vozovky a policistům ukazoval prostředníček. Když zastavili, sdělil jim, že se vydal na nákup alkoholu, o omezení pohybu sice ví, ale podřizovat se mu nehodlá.

„Jen o několik minut později pak hlídka z okrsku Jižní Svahy kontrolovala trojici osob ve věku 22 až 36 let, kterou taktéž žádné zákazy nezajímají, a zrovna se vraceli z alkoholové party v jednom ze soukromých bytů,“ popsal Janík. Stejně jako předchozí případ bude i tento řešit správní orgán.

V sobotu 31. října, hodinu po půlnoci na autobusovém nádraží kontrolovala jiná hlídka osmašedesátiletého muže. Přitom zjistila, že jde o celostátně hledanou osobu.

V době mimořádných opatření se zlínští strážníci nezřídka setkávají také s lidmi, kteří ignorují zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích. „Až do sobotního poledne jsme si vystačili s domluvou, protože po vysvětlení situace obvykle dotyční vždy pochopili, o co jde. Ignoranci těchto předpisů naopak předvedl čtyřiapadesátiletý muž ze Zlína, který nejen, že i před strážníky v pití piva pokračoval, ale navíc všechny přítomné ujistil, že mu jsou nařízení státu naprosto ukradená,“ uvedl další příklad pracovník MP Zlín.

V sobotu odpoledne pak spěchala hlídka městských policistů z okrsku Malenovice na zastávku MHD, kde byl člověk bez roušky či jiné ochrany dýchacích cest proti šíření kapének. Ani na něj neplatila domluva přepravce i cestujících. Naopak byl na lidi v trolejbusu vulgární. Strážníci zjistili, že se jedná o osmatřicetiletého podnapilého muže z Hodonínska, se kterým měli co do činění už dřív. Ukázalo se, že podle jeho přesvědčení žádný koronavirus neexistuje, a i kdyby náhodou existoval, týká se jen důchodců, kterým on nepřeje nic pěkného.

„Hlídka tohoto amatérského epidemiologa opakovaně poučila o tom, že rouška je v době pandemie důležitá a má zakrývat všechny dýchací cesty, tedy ústa a nos. Pochopit tuto složitost ovšem bylo zjevně nad jeho síly. Muž sice roušku měl, ale neustále si ji sundával. Také jeho protiprávním jednáním se bude zabývat správní orgán,“ řekl Janík.

Porušení pravidel podobného typu řešili v posledních dnech strážníci podle Janík desítky. Ve většině případů ale stačila domluva.

„Všem spoluobčanům, kteří jsou zodpovědní k sobě i ke svému okolí a dodržují platná nařízení, děkujeme,“ vzkázal nakonec zlínské veřejnosti městský policista.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x