Krajská nemocnice odstartuje sérii přednášek při kávě pro veřejnost

ilustrační foto: KNTB
ZLÍN – Krajská nemocnice Tomáše Bati přichází s pravidelným „besedováním“ s odborníky medicíny ve zlínské kavárně Gulliver. Série zajímavých přednášek s názvem „Na zdraví! Aneb kavárenské besedování s krajskou nemocnicí“ odstartuje už v lednu a každý měsíc až do června vystoupí lékař z určitého oboru.

Přednášky, nebo spíše besedy, jsou určené pro laickou veřejnost. Příchozí se můžou těšit na poznávání různých „zákoutí“ daného lékařského oboru. Samozřejmě kromě zajímavých přednášek bude prostor také pro dotazy a diskuze.

Jako první zahájí sérii pravidelného besedování primář kardiologie Zdeněk Coufal. V pondělí 23. ledna od 18:30 hodin se tak hosté kavárny Gulliver můžou těšit na přednášku s názvem Jak předcházet infarktu myokardu a stát se „nesmrtelným“?

Následovat bude druhá přednáška na téma Muž a žena… a není to málo? Tu povede 20. února opět od 18:30 hodin vedoucí lékař sexuologické ambulance Pavel Havelka.

V březnové přednášce Krev není voda se představí primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jana Pelková. Kromě zajímavostí o krvi a dárcovství nabídne příchozím také určení krevní skupiny přímo na místě.

V dubnu se návštěvníci kavárny dozví něco ze zákulisí anesteziologickou-resuscitačního oddělení z úst primáře Tomáše Gabrhelíka. Ten si připraví přednášku ARO – high-tech obor medicíny a základ každé nemocnice.

Předposlední květnovou přednáškou Jak se rodí v 21. století, kam vlastně směřuje akt rození? provede zájemce primář novorozeneckého oddělení Josef Macko.

Seriál besed potom v červnu uzavře primář urgentního příjmu Michal Pisár. Návštěvníkům předvede, co dělat při záchraně člověka v přednášce První pomoc musí zvládnout každý – může zachránit život.

„Člověk zná nejčastěji zdravotníky z nemocnice až ve chvíli, kdy se z něj stává kvůli nějakému problému pacient. Už nevidí do toho pomyslného zákulisí a nemůže znát zajímavosti, které medicína přináší. Teď má veřejnost možnost do nich nahlédnout a zároveň poznat v jiném světle naše odborníky,“ uvedl k besedám ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jan Hrdý.

K lékařskému programu se hrdě hlásí také provozovatel kavárny Gulliver Luděk Machalíček. „Už šestým rokem se v Gulliveru snažíme každý měsíc tvořit pestrý kulturní program a neustále přinášet lidem něco nového. Baví nás organizovat nejen koncerty, divadlo, výstavy, promítání filmů nebo cestovatelské besedy, ale i informativní a vzdělávací projekty z různých oblastí života. Když k nám nedávno přišla z Krajské nemocnice Tomáše Bati nabídka společně vytvořit pořad kavárenského besedování s lékařskými kapacitami, tak jsme hned věděli, že jsme na správné cestě,“ dodává.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x