Král lesů hlásí: ano, už rostou

Foto: Karel Srnec
ZLÍNSKO - Někdo má rád holky, jiný vdolky. V pořekadle chybí, že Karel Srnec má rád hřiby. Ale zdaleka nejenom to. Milovník přírody a častý "nacházeč" krásných úlovků zpravidla v okolí Zlína má i jiný pohled na brouzdání lesními tišinami. Tak si to hezky shrňme.

Dobré dny přeji, začíná nám už houbařská sezóna?

Ano, začíná a začala. Ani jsem nevěřil, že už vypukne, bylo poměrně chladno, takže se na první praváky dívám s velkou radostí a úctou k lesu. Podotýkám, že nejde o žádný masivní růst, hřiby borové mne potěšily na malém prostoru v osvědčených lokalitách.

Kde přesně?

Vaši touhu po přesném odhalení zklamu, houbaři si své revíry stráží, já taky, zatím musí stačit Zlínsko.

S díky chápu…co nechápu, je masivní plenění lesů, stále intenzivnější těžba dřeva v honbě za ziskem. Co vy na to?

Já považuji les tak trochu za svůj druhý domov, jeho vnímání, nejen houbaření, mne naučil táta, jsem mu vděčný. Těžba je opravdu to, co se nepřeji. Dnes už máte problém přijít do lesa a neslyšet v jednom kuse motorové pily.

To vás asi pěkně štve…

A vás ne? Dobře, ať se těží dřevo, les je konec konců určen i k tomu. Ale musí to mít míru. Ne že se navždy zničí třeba naše houbařská místa, že zůstanou holé pláně, les nezadrží vodu…Já nejsem ekolog, spíše laik, ale nevěřím, že by se vše, co se v našich řídnoucích lesích děje, bylo v pořádku.

Díky za tyhle názory, plně je sdílím. Raději ještě k houbám, jak to letos vidíte?

Jako vždy pozitivně a jako vždy vůbec nevím, jak to dopadne, až budeme na konci října hodnotit. Loni to vůbec dobré nebylo, tak si přejme, aby nám les poskytoval nadále radost z pěkných úlovků a hlavně, aby jej pořád neubývalo…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x