Letošní Salon filmových klapek zahájen! Na vyobrazení nechybí Polívka s Donutilem nebo Jiří Šlitr

Foto: ZFF
PRAHA, ZLÍN – V pražském Divadle Hybernia byl před několika dny zahájen 27. ročník Salonu filmových klapek. Lonští držitelé Zlatého střevíčku Zlata Adamovská a Pavel Nový slavnostně odtajnili 118 výtvarných děl, která se letos objeví na tradiční aukci ve Zlíně.

Zlata Adamovská a Pavel Nový odstartovali letošní pouť unikátních děl na dřevěné klapce. Posloužily jim k tomu klapky od Atheny Aks s motivem Bolka Polívky a Miroslava Donutila a od Petra Minky s vyobrazením Jiřího Šlitra.

Vybrala jsem si klapku, protože jsem na písničkách Jiřího Šlitra vyrostla, bylo to moje dětství, moje dospívání. Jeho poetika, muzika mě provází dodneška. Jeho písně navíc už zlidověly a když si chci zvednout náladu, pustím si je,“ zdůvodnila svůj výběr klapky Zlata Adamovská.

Mezi známými jmény nechybí ani letos Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Boris Jirků, ale také trojice umělců, kteří se do projektu zapojují každoročně – Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák.

Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová a po roční pauze se opět zapojili i Jiří Slíva nebo Ticho 762,“ doplnil Čestmír Vančura. Upozornil také, že nejstarším výtvarníkem, který se již po šestnácté zapojil do projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Výtvarníci nejsou ve své tvorbě limitováni žádným tématem, přesto hned několik z nich zcela náhodně zachytilo na klapkách kočky. Již tradičně se objevují filmové motivy i další známé osobnosti, jako je Tomáš Holý nebo třeba Bedřich Smetana, od jehož narození uplyne letos 200 let. Sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb, tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele.

Výstava filmových klapek bude v Praze k vidění do 13. března, poté se přesune do Liberce, Mladé Boleslavi, Olomouce a Brna. Poslední zastávkou bude zlínské obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko, odkud se klapky přesunou do Kongresového centra, kde 2. června ve 13 hodin proběhne dražba klapek v rámci 64. ročníku Zlín Film Festivalu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x