Muzeum připravilo virtuální Velikonoce, na své si přijdou i děti

Ilustrační foto (Foto: MJVM)
ZLÍN - Kvůli covidové krizi se v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně neuskuteční tradiční velikonoční výstava spojená s předváděním různých řemesel. Lidé ale o program nepřijdou, bude však ve virtuální podobě, serveru Zlin.cz to sdělila vedoucí obchodního oddělení muzea Silvie Lečíková.

„Mnohé velikonoční tradice se stále lokálně udržují, ale řada z nich se z naší tradiční kultury již nenávratně ztratila. Stále používáme názvy jako Škaredá středa nebo Zelený čtvrtek, ale většinou už ani netušíme, odkud se vzaly a jaká je jejich souvislost s lidovou tradicí či křesťanskou liturgií,“ poznamenala etnografka muzea Jana Koštuříková.

A právě novou cestou k doplnění znalostí může být soubor Když se Jidáš škaredil, který je nově umístěn na webu muzea a jenž detailně představuje jednotlivé dny Velikonoc od Zeleného čtvrtka po Velikonoční pondělí. Doplňují jej citace z díla mladcovského rodáka, národopisce a pedagoga Františka Bartoše, jemuž vděčíme za uchování povědomí o mnoha velikonočních zvyklostech 19. století. Webová stránka obsahuje i jednoduchý kvíz, který nejen prověří znalosti o Velikonocích, ale je i zajímavým pohledem do jejich historie.

Webovou stránku Velikonoce online doplňují další prvky vytvořené ve spolupráci s oddělením muzejní pedagogiky zlínského muzea. Pro děti je tu připraven pracovní list František dětem, v němž se ukrývá i návod na neobvyklé zdobení kraslic octem. Součástí muzejního velikonočního balíčku je také recept na přípravu tradičních „jidášků“.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x