Na Jižních Svazích vznikne „zelený ostrov“. O co půjde?

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Revitalizace svahu v ulici Nad Stráněmi vstoupí do druhé etapy. Během ní bude v městském prostředí největšího sídliště Jižní Svahy vytvořen malý ostrov, který se stane domovem pro drobné ptactvo a zásobárnou jejich potravy.

První etapa revitalizace byla zahájena na jaře roku 2020 a týkala se vysázení přes 1500 kusů dřevin. Dokončení druhé etapy se předpokládá na jaře příštího roku.

Nyní jsme ve fázi přípravných prací. Nový pás zeleně bude zdrojem pastvy pro motýly, včely a čmeláky,“ přibližuje náměstek primátora pro oblast městské zeleně Michal Čížek.

Odbor městské zeleně připravuje na Jižních Svazích také obnovu výsadby ve vnitrobloku na Podlesí III. Tato revitalizace bude v souladu s úpravou opěrných zídek.

V minulosti zde byly vyvýšené záhony osázené středně vzrostlou zelení, která budovu poškozovala vlhkostí, občané zde navíc ukládali odpad,“ popisuje náměstek Čížek. Současný návrh proto volí nižší druhy kvetoucích a trvale zelených keřů. „Nový prostor už nebude vybízet k odhazování odpadu, plocha navíc bude dostupnější pro údržbu,“ upřesnil Čížek.

Obyvatelé vnitrobloku na Podlesí III se mohou těšit na 563 kusů rostlin. Ve výsadbě budou borovice, brslen, dřišťál, ibišek, jalovec, meruzalka, mochna, tavolník a tis.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x