Na Zlínsku loni ubylo nehod i mrtvých

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Loňský rok byl na Zlínsku z pohledu dopravní policie jednoznačně pozitivní. Snížil se celkový počet dopravních nehod, zemřelo při nich mnohem méně osob a pokles policisté zaznamenali také v počtu zraněných, ať už těžce nebo lehce. Ostražitější byli také chodci, počet srážek s nimi se rapidně snížil a snížil se také počet zraněných, serveru Zlin.cz to oznámila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V roce 2020 řešili dopravní policisté na Zlínsku celkem 1418 dopravních nehod, což je o 172 dopravních nehod méně než v roce 2019. Na Zlínsku se bohužel opět potvrdilo, že řidiči požívají čím dál větší množství alkoholu.

Při dopravních nehodách na Zlínsku zemřely v loňském roce tři osoby, což je oproti roku 2019, kdy zemřelo osm lidí, značný pokles. Těžké zranění potom utrpělo 38 (předloni 53) a lehké zranění 358 (předloni 433) osob.

„Nejčastěji řidiči vloni bourali již tradičně v pátek, a to 269krát, nejostražitější byli v sobotu (143 nehod) a v neděli (138 nehod). I přes nízká víkendová čísla se dvě ze tří tragických dopravních nehod staly v neděli, třetí potom ve čtvrtek,“ upřesnila Kozumplíková.

Všech osm (předloni devět) dopravních nehod na železničních přejezdech se opět obešlo bez úmrtí jejích účastníků, jedna osoba při nich byla zraněna těžce stejně jako předloni a jedna osoba byla zraněna lehce.

„Bohužel řidiči na Zlínsku stále nerespektují zákaz požívání alkoholu a drog před jízdou, naopak pijí více. Za volantem automobilu sice sedělo v roce 2020 celkem 88 opilých řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, což je číslo téměř totožné jako v roce předchozím, šest řidičů bylo pod vlivem drog (předloni pět). O devět řidičů ale stoupl počet těch, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu. Počet silně opilých řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, se zvýšil z 57 na 66,“ doplnila Kozumplíková.

V loňském roce se téměř o třetinu snížil počet srážek s chodci, a to ze 71 případů na 51 případů. Žádný z chodců neutrpěl zranění neslučitelná se životem, osm (předloni devět) z nich utrpělo těžké zranění a 40 (předloni 65) chodců utrpělo při srážce zranění lehké. Celkem 15 (předloni 18) z těchto nehod zavinili sami chodci.

Nesprávný způsob jízdy stál za celkem 711 nehodami, druhou příčinou zavinění dopravních nehod motorových vozidel je nepřiměřená rychlost (162 nehod) a třetí místo zaujalo nedání přednosti v jízdě (120 nehod). Pokles o 107 případů eviduje policie u nejčastějšího důvodu, ostatní ukazatele vykazují téměř totožná čísla.

--> --> --> --> -->