Oceněná Barbora Tomšů, ač na mateřské, přesto v první linii

Oceněná Barbora Tomšů, ač na mateřské, přesto v první linii. Foto : Archív Barbory Tomšů
ZLÍN - V anketě Osobnost roku 2020 ve Zlínském kraji byla vyhlášena na 4. místě zdravotní setra Barbora Tomšů. Ta neváhala ani chvilku a přestože měla doma 3 děti a byla na mateřské dovolené, noci trávila u pacientů na covidovém oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ( KNTB) ve Zlíně.

„Nemohla jsem zůstat stát stranou. Pacientů bylo moc, hodila se každá ruka. Proto jsem nabídla pomoc, “ vysvětlila zdravotní setra Barbora Tomšů. Za její postoj a pomoc se jí nyní dostalo pro ni nečekaného ocenění.

O Baťovku se Barbora Tomšů zajímá i po čas mateřské dovolené. S kolegyněmi a kolegy je v kontaktu přes sociální sítě. Na podzim loňského roku věděla o zhoršující se situaci, o chybějícím personálu a prudce vzrůstajících počtech covidových pacientů. Rozhodla se přidat pomocnou ruku. „Rozhodující bylo, že mě v mém rozhodnutí podpořil manžel a děti. Věděli, že se musím do Baťovky vrátit. Byla jsem v ní od listopadu do dubna letošního roku. Tehdy se situace natolik zlepšila, že jsme my, co jsme přišli pomáhat, už nebyli potřeba,“ vzpomínala.

Byl to krušný půlrok. Barbora Tomšů pracovala před odchodem na mateřskou dovolenou na novorozeneckém oddělení, kde, jak říká, končily příběhy happyendem. Jiné to bylo na covidové stanici, při péči o dospělé pacienty často bojující o život. „Pro všechny to byla tvrdá zkušenost, do značné míry nepřenosná. Všichni jsme se s ní museli vypořádat,“ přiznala. Dodala, že zdravotníci měli strach nejen o své pacienty, ale také o to, zda z rizikového prostředí nepřenesou nákazu na své blízké.

Dnes na „covidovou“ etapu svého profesního života jen vzpomíná, pokud ji to tedy její tři děti a shon kolem nich dovolí. Připomněly jí ji také výsledky ankety Osobnost roku 2020 ve Zlínském kraji, kde se umístila, ve společnosti řady respektovaných osobností, na čtvrtém místě. „Překvapilo mě to. Beru to tak, že jsem tuhle poctu dostala za všechny své kolegyně a kolegy. A moc jim ji přeji,“ vzkázala.

Zmíněná anketa prokázala, jak veřejnost oceňuje péči a nasazení, kterou Baťovka poskytovala covidovým pacientům a nejen jim. V desítce oceněných osobností se totiž kromě zdravotní sestry Barbory Tomšů umístili i neurochirurg a předseda představenstva KNTB Michal Filip (2. místo) a traumatolog, člen představenstva KNTB a lékař týmu fotbalistů Fastavu Zlín Marcel Guřan (7. místo).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x