Operační středisko krajské záchranné služby má nové moderní stoly a monitory

Foto: ZZS ZK
ZLÍN – Budování nového Zdravotnického operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, které sídlí na Peroutkově nábřeží ve Zlíně, dospělo do další fáze. V uplynulých dnech tam řemeslníci namontovali nové stoly a monitory, které zvýší komfort operátorů.

Nové srdce Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje postupně dostává tu správnou podobu.

Vše dohromady má za cíl jediné – zmodernizovat informační systémy a technologie a zvýšit komfort pro práci našich operátorek a operátorů, kteří ve dvanáctihodinových směnách přijímají tísňové výzvy na lince 155,“ informovali záchranáři na webu ZZS ZK.

Oproti stávajícím stolům jsou ty nové ergonomické a výškově nastavitelné. Jejich deska byla vyrobena speciální technologií v Holandsku. Podstatně větší monitory zase mají daleko větší rozlišení a celkově víc šetří zrak operátorů.

Je nutné si uvědomit, že počty tísňových volání na linku 155 se stále zvyšují. Práce je to často velmi psychicky náročná. Prostory stávajícího operačního střediska ale nelze dále rozšiřovat. Vybudování nového ZOS tak bylo jediným možným a nejlepším řešením,“ pokračovali záchranáři.

Jen stavba operačního střediska vyšla na více než 43 milionů korun, z toho 34 milionů činila dotace z REACT-EU, zbytek hradila záchranka ze svého rozpočtu.

Další náklady jsou na nejmodernější informační systémy a technologie, které přijdou na 74 milionů korun. Z toho 42,5 milionu korun bude činit dotace z evropských fondů IROP, téměř 31 milionů zaplatí Zlínský kraj a jeden milion uhradí Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje,“ dodala ZZS ZK.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x