Podzim pro malíře. Hostýnské i Vizovické vrchy jsou teď nejkrásnější

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Podvědomí lidských bytostí o tom, že podzim je prostě podzim, dešťová plískanice střídá vítr a ten působí citelné ochlazení, nemá v tomto roce opodstatnění. Tohle roční období se kalendářně blíží někam ke své polovině. Kdo se umí rozhlížet kolem sebe, může potvrdit: podzim umí být parádní a krásný.

Vycházka z Vlčkové okruhem zpět do Vlčkové v Hostýnských vrších, anebo třeba kolem Maleniska a Komonce mezi Horní Lhotou a Provodovem, jsou toho zjevným důkazem.

A výhledy i vzhledem k „vyfoukanému “ počasí jsou přímo úžasné.

Když důkaz, pak od experta. Což je výraz, který se k umělcům, najmě pak výtvarným, dvakrát nehodí, ale o to více platí.

„Podzim je nejlepší malíř,“ domnívá se v intencích zavedeného úsloví zlínský malíř František Květoň.

„Takovou symfonii barev, jejich prolínání od stále ještě zelené, přes žlutou, oranžovou, červenou až po hnědou, tu jindy než teď nenajdete,“ říká umělec, který se právě podzimní přírodou nechává rád inspirovat.

Přitom nic proti jiným ročním obdobím…

„Jaro bych označil jedním slovem, což je svěžest, léto pak jako období plné slunce a teplých barev. Zima je trochu jiná, její označení jako bílá už poslední roky pokulhává, ale je jisté, že právě v této barvě je skryto vyrovnání, odpočinek a nabírání nových sil,“ dodává svůj pohled na věc František Květoň. Jeho obrazy jsou prakticky bez výjimky inspirovány právě přírodou.

Zatím pořád poměrně teplý podzim roku 2023 prostě patří těm, kteří se na svět dívají rádi optikou optimistických vizí.

Stačí se podívat do pořád plných košíků houbařů, anebo na zcela jinou zajímavost z provodovských strání. U probarveného lesa to hodně sluší dvěma krásným úplně černým ovcím.

O tom, jak umí být podzim vyvedený, svědčí i naše fotogalerie.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x