(Prozatímní) konec houbařské pohádky máje

Foto: Karel Srnec
ZLÍNSKO - Žádný smutek, třebaže to chvíli po 20. květnu vypadalo nezvykle nadějně. Zlínský kraj zalila voda a oteplilo se. Už už si houbaři dělali čáku na pořádné úlovky, jenže to bylo pouhé paběrkování a krásná Pohádka máje, když to přirovnáme ke slavnému románu Viléma Mrštíka, je dočasně u konce.

Samozřejmě, že květen nebývá houbařům až na pár májovek příliš nakloněn a pravé borové hřiby jsou jen šťastným zábleskem příštích letních a podzimních zlatých časů. Ale přesto konec nadějí alespoň pro další snad ne dlouhé období mírně zabolel.

„Já jsem byl v lese koncem minulého týdne, vypadalo to nadějně, bylo slušně vlhko i teplo, ale musím konstatovat, že prostě v lesích v okolí našeho města neroste nic,“ poněkud smutní Hradišťan Vojtěch Johaník, dlouholetý znalec a úspěšný houbař.

„Já jsem našel pár docela hezkých hřibů nedaleko Březůvek a Provodova, vypadalo to na hojné úlovky, ale opak je pravdou, ta první vlna, tedy možná lépe řečeno vlnka, už je pryč. Hřiby sice vyrostly, ale tak jak jsme si dělali zálusk my houbaři, tak se do práce dali i slimáci a brouci několika druhů, takže je výsledek zatím žalostný,“ ohlíží se za první fází sezóny Karel Srnec, který prochodí týdně desítky kilometrů v lesních porostech.

V žádném případě by ale houbaři neměli zoufat. Les určitě část vláhy absorboval do podhoubí a když nevyšel zdánlivě skvělý začátek, měly by Chřiby, Vizovické a Hostýnské vrchy, Javorníky i Beskydy předvést, že ne nadarmo se mezi odborníky mluví o Zlínském kraji jako o regionu, kde se houbám hodně dařívá.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x